De Wever biedt excuses aan Joodse gemeenschap aan

©BELGA

N-VA voorzitter Bart De Wever biedt straks om 15 uur zijn excuses aan de Joodse Gemeenschap aan. De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (sp.a) verontschuldigde zich dit weekend tijdens een congres van de Joodse gemeenschap voor de betrokkenheid van het Antwerpse stadsbestuur en de politie bij de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Wever noemde de uitspraken van Janssens 'gratuit'.

(tijd/belga) - De excuses worden volgens hem misbruikt voor actuele redenen: het bestrijden van het Vlaams Belang. Ik ben ook tegen die partij, maar ik ga daar niet de Holocaust bijsleuren', aldus De Wever.

De uitspraken van de N-VA-voorzitter zetten kwaad bloed bij de Joodse gemeenschap en in de politieke wereld. CD&V, de kartelpartner van N-VA, floot De Wever terug. De partij zei ten volle achter 'de terechte verontschuldigingen' van Janssens te staan. 'We begrijpen daarom de reactie van de N-VA-voorzitter niet en hebben alle begrip voor de scherpe afwijzing door de Joodse gemeenschap', stelde CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen in een persbericht. 'Zijn excuses zijn allerminst gratuit. 'Niet dat ze zo laat komen, maar dat de excuses nooit eerder werden gemaakt door een Antwerps burgemeester is het grootste probleem.

'Inmiddels blijkt immers dat de Antwerpse overheden, en met name vele politieagenten, in 1942 actief meewerkten aan razzia's en het arresteren van joden. In plaats van hun stadsgenoten te beschermen, droegen ze zo bij tot de deportatie en de dood van vele duizenden joden en werden ze een schakel in de gruwelijke jodenvervolging en -vernietiging door nazi-Duitsland', klinkt het.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud