'De Zaak Alzheimer' krijgt nominatie voor European Film Award

(belga) - De films 'Gegen die Wand', 'Mar Adentro' en 'La Mala Educacion' maken, met elk vijf nominaties, de grootste kans op de European Film Awards op 11 december in Barcelona. 'De Zaak Alzheimer' van Eric Van Looy is genomineerd voor beste soundtrack.

De muziek van 'De Zaak Alzheimer' werd gecomponeerd door Stephen Warbeck. In de categorie kortfilm is Franstalig België vertegenwoordigd met de Belgisch-Franse coproductie 'Panique au Village: les Voleurs de Cartes'.

Een en ander maakte de Europese Filmacademie, die dit jaar uit een rijk Europees aanbod kon putten, donderdag in Berlijn bekend.

De drie topgenomineerden - respectievelijk van de Duits-Turkse Fatih Akin en de Spanjaarden Alejandro Aménabar en Pedro Almodovar - maken alle kans op de hoofdprijs. De drie andere kandidaten zijn 'A Hole in my Heart', een in België nog niet uitgebrachte film van de Zweed Lukas Moodysson, 'Les Choristes' van Christophe Barratier en 'Vera Drake', de film van Mike Leigh die op de recentste Mostra in Venetië met de hoofdprijs ging lopen.

Het regisseursplaatje is daar, verrassend genoeg, geen kopie van. Behalve de 'grote drie' (de A-regisseurs Akin, Amenabar en Almodovar) komen hier immers ook Nimrod Antall (voor 'Kontrol'), Agnès Jaoui (voor 'Comme une image') en de Griekse veteraan Theo Angelopoulos (voor zijn eind november ook in België in première gaande eerste deel van zijn Griekse trilogie, 'The Weeping Meadow') in aanmerking.

De strijd om de beste actrice lijkt zich toe te spitsen op een duel tussen Penelope Cruz ('Non ti muovere') en Imelda Staunton ('Vera Drake'), al zijn Valeria Bruni-Tedeschi (in Ozons '5x2') en Sibel Kekilli (in 'Gegen die Wand') allerminst kansloos.

Bekende namen bij de heren: Javier Bardem ('Mar Adentro'), Gerard Jugnot ('Les Choristes') en Bruno Ganz als Adolf H. in 'Der Untergang'. Levende legende Jean-Luc Godard maakt een kans in de categorie scenario (voor zijn eigen prent 'Notre Musique').

Stephen Warbeck, componist van 'de Zaak Alzheimer', neemt het onder anderen op tegen Alexandre Desplat (muziek voor de Vermeer-film 'Girl with a pearl earring') en Eleni Karandriou ('The Weeping Meadow').

Voor de beste niet-Europese film komen negen films in aanmerking, waarvan vier uit het Verre Oosten (Wong Kar-wai, Kim Ki-Duk, Park Chanwook en Zhang Yimou) en drie uit de USA: 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind', 'Maria full of Grace' en het onvermijdelijke anti-Bushpamflet 'Fahrenheit 9/11'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud