Advertentie
Advertentie

Deutsche Grammophon biedt verliesvrije downloads aan

Het Duitse platenlabel voor klassieke muziek Deutsche Grammophon biedt een beperkt aantal nummers en albums van zijn online muziekwinkel voortaan in het 'lossless' of verliesvrije flac-formaat aan. Dat meldt Deutsche Grammophon in een communiqué.

(belga) - Het flac-formaat is ideaal voor klassieke muziek omdat het een betere kwaliteit garandeert dan bijvoorbeeld een mp3- of ogg-formaat.

Het overgrote deel van de bestanden in de online muziekwinkel wordt nog steeds aangeboden onder de vorm van een drm-vrij mp3-formaat met een bitrate van 320 kbps, maar daarnaast is er nu ook een beperkte selectie beschikbaar van albums en nummers die in flac-formaat kunnen worden gedownload.

Flac wil zoveel zeggen als Free Lossless Audio Codec en is een compressietechniek om audio op te slaan. Het woord Lossless (verliesvrij) in de term verwijst naar het feit dat de audiogegevens worden opgeslagen zonder dat er enige vorm van gegevensverlies ontstaat.

Het flac-formaat verschilt hierdoor onder andere van het mp3-formaat, een compressietechniek waarbij wel gegevens verloren gaan (lossy). Zo'n mp3-bestand dat vervolgens terug wordt omgezet in een wav-bestand, heeft aan kwaliteit ingeboet ten opzichte van het origineel, daar waar decompressie van het verliesvrije flac-formaat een exacte kopie oplevert van het originele bestand. Deze eigenschap zorgt er wel voor dat een flac-bestand minder compact is dan een bestand dat werd gecodeerd door middel van een lossy of niet-verliesvrije methode.

Een andere nieuwigheid die DG toevoegt aan zijn webwinkel, is de mogelijkheid om "fysieke" cd's en dvd's te bestellen. De prijs voor een thuis te bestellen cd varieert van 8,99 euro tot 19,99 euro.

DG is de oudste platenmaatschappij ter wereld en werd in 1898 door Emil Berliner, de uitvinder van de langspeelplaat, en zijn broer Josef in Hannover opgericht. De online muziekwinkel van DG (www.dgwebshop.com) werd eind 2007 gelanceerd. Vandaag wordt de platenmaatschappij nog altijd algemeen beschouwd als dé referentie op wereldvlak voor klassieke muziekopnames en -verkoop.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud