Directie Tour de France wil zonder UCI verder

Tour-baas Christian Prudhomme wil niet meer samenwerken met de Internationale Wielerunie UCI. Dat verklaarde hij in een interview met het Duitse dagblad Süddeutsche Zeitung, dat zaterdag verschijnt.

(belga) "Ze kunnen de tourdirectie niet voor alles aansprakelijk stellen. Zoals in elke sport is er een internationale federatie, maar die doet niets. Wij werken dan ook niet meer met hen samen", liet Prudhomme optekenen. "De UCI heeft nooit een propere Tour gewild. Maar volgend jaar komt er misschien wel een dopingvrije editie. We gaan daarvoor samenwerken met het Wereldantidopingagentschap (WADA) en met het Franse antidopingagentschap."

"Hoe kunnen we nog vertrouwen hebben in de UCI, als die de eigen regels niet toepast? Zo stelt regel 220 dat wie een dopingcontrole mist op minder dan anderhalve maand voor een grote ronde, voor die ronde wordt uitgesloten. Dat hebben we gezien. een geval-Rasmussen willen we nooit meer."

Prudhomme sprak zich ook positief uit over het voorstel van WADA-voorzitter Dick Pound om een topoverleg over doping in het wielrennen te houden. "Meneer Pound, wanneer en waar u maar wil, maar dan wel liefst zonder de UCI."

"Natuurlijk kunnen we een geval als met Vinokourov nooit uitsluiten. Jammer genoeg. Maar zoiets als wat er met Rasmussen gebeurd is, dat zal de laatste keer geweest zijn. Vanaf nu gelden er andere regels voor de Tour.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud