Discovery brengt nieuwe collega De Winne naar ISS

De Discovery gekoppeld aan het ISS (Foto Reuters/Nasa TV) ©REUTERS

Het zaterdagmorgen gelanceerde ruimteveer Discovery heeft zich maandagochtend volgens het boekje gekoppeld aan het Internationaal Ruimtestation ISS voor een logistieke opdracht en een beperkte bemanningsruil, zo was rechtstreeks op NASA TV te zien.

(belga) - De Amerikaanse astronaute Nicole Stott (46) heeft officieel de plaats ingenomen van haar landgenoot Tim Kopra als vast bemanningslid van de spacemeccano en is dus drie maanden een van de vijf collega's van Belgisch astronaut Frank De Winne.

De shuttle klonk zich om 02.54 uur Belgische tijd vast aan de Harmony-module, zowat 350 km boven de Atlantische Oceaan en tien minuten voor tijd. Beide ruimteschepen draaiden aan zowat 28.000 km rond de Aarde.

Om 04.33 uur gingen de luiken open tussen de Discovery en het ISS. Na een traditionele welkomstceremonie van een half uur wisselden de pas aangekomen astronaute Nicole Stott en Tim Kopra van stoel in een Sojoez die als reddingssloep voor de opvarenden van het complex dient, en wisselden zij van functie. Stott is nu voor drie maand vluchtingenieur in het ISS, Kopra is vluchtspecialist in de Discovery waarmee hij naar huis zal vliegen. Hij is al 44 dagen lid van de zeskoppige twintigste hoofdbemanning van het ISS, zowat een maand minder dan gepland omdat de start van de vorige shuttle veel vertraging had opgelopen.

Frank De Winne begroette ook zijn Zweedse collega Christer Fuglesang. Dat twee astronauten van het Europese Ruimtevaartbureau ESA elkaar in de ruimte terugvinden, gebeurt niet vaak.

In de vrachtruimte van de Discovery steekt de in Italië gebouwde drukmodule Leonardo ("MPLM" in het onnavolgbare NASA-ees), die binnen enkele uren tijdelijk aan het ISS wordt gehecht. In de Leonardo steekt allerhande uitrusting voor de zes permanente bewoners van het ISS, waaronder wetenschappelijke racks, een diepvriezer om stalen te bewaren, een nieuw slaapcompartiment en een tweede tredmolen voor lichaamsoefeningen.

Er zijn drie ruimtewandelingen voorzien, voor het vervangen van experimenten aan de buitenzijde van het Europese lab Columbus en voor het omwisselen van een ammoniaktank. De ruimtewandelaars van dienst zijn Fuglesang (52), John 'Danny' Olivas (43) en Stott die haar eerste ruimtetrip maakt.

De andere opvarenden van de Discovery zijn gezagvoerder Rick Sturckow (48),  piloot Patrick Forrester (52) en, nieuw in de ruimte, Kevin Ford (49) en José Hernandez (47).

De ontkoppeling is voorzien voor 8 september en de landing op 11 september.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud