Discovery landt vrijdag, maar waar?

De NASA heeft besloten het ruimteveer Discovery vrijdag te laten landen. Waar dit moet gebeuren is nog steeds niet duidelijk. Discovery is op de terugweg van het Internationaal Ruimtestation ISS, waar de bemanning zich van een uiterst complexe en bewogen assemblagetaak heeft gekweten.

Als de Discovery in New Mexico moet landen, zal de NASA de shuttle moeten transporteren op de rug van een aangepaste Boeing 747.

(belga) - Er kwam een extra ruimtewandeling aan te pas, zodat de missie met een dag diende verlengd. Wat van de weeromstuit betekent dat de shuttle een dag minder rond de Aarde kan wentelen, zo het weer op de landingsplaatsen niet goed is.

Op de traditionele en geprefereerde landingsplaats, het Kennedy Space Center in Florida, én op de uitwijkplaats Edwards Luchtmachtbasis Edwards in Californië zal het weer volgens de voorspellers "marginaal tot slecht" zijn. Wat betekent dat pas voor de tweede keer in de shuttlegeschiedenis een ruimteveer zou kunnen landen op de basis White Sands in de staat New Mexico, voorlopig de enige plaats met een gunstige meteo.

Dat kost de NASA zeker 1,7 miljoen dollar extra vanwege het transport van de shuttle op de rug van een Boeing naar Florida terug. Die terugreis kan bovendien tot twee maanden op zich laten wachten, wat de reeds weinig bewegingsruimte latende lanceerkalender voor de resterende vluchten tot 2010 geen goed kan doen. Bovendien kan het bij nacht op White Sands erg koud zijn, met eventuele gevolgen voor de waterleiding van de shuttle. Enkel in 1982 is daar eens geland.

"De strategie vrijdag is een veilige landingsplaats te kiezen en als het mogelijk is laten we het ruimteveer landen", zo vatte terugkeerdirecteur Norman Knight de situatie samen.

De eerste landingsmogelijkheid is in Florida om 21.56 uur Belgische tijd. Zowat anderhalf uur later kan het gevaarte neerstrijken in Florida, Californië en New Mexico. Edwards en White Sands zijn een baantje later weer beschikbaar, dus zaterdag omstreeks 01.00 uur, terwijl de laatste landingsmogelijkheid om 02.36 uur is in Californië. De beslissing zal vijf minuten voor het ontsteken van de remmotoren gebeuren voor een landing in Florida. Dit manoeuvre moet om 20.49 uur gebeuren.

De finale inspectie van het hitteschild woensdag leerde dat dit geen schade heeft opgelopen bij de lancering of door de inslag van micrometeorieten. Een beschadigd hitteschild leidde begin 2003 tot het dodelijk ongeluk met de shuttle Columbia.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud