Door nazi's gestolen werk van Schiele levert 17,2 miljoen euro op

'Verwelkte Zonnebloemen', een onlangs herontdekt meesterwerk van de Oostenrijkse expressionist Egon Schiele, is dinsdag op een veiling bij Christie's Londen voor 11,7 miljoen pond (17,2 miljoen euro) onder de hamer gegaan. Dat is net geen record voor een Schiele: dat blijft sinds 2003 staan op 18 miljoen euro.

(belga) Lange tijd was gedacht dat het werk, een eerbetoon aan de 'Zonnebloemen' van Vincent van Gogh, tijdens de Tweede Wereldoorlog was vernield. Het was echter door de nazi's in bezet Frankrijk geconfisqueerd en in 1942 door hen verkocht. Pas zestig jaar later dook het doek weer op.

Egon Schiele (1890-1918) schilderde de 'Sonnenblumen' in 1914. Het werk werd gekocht door een vriend van de schilder, de joods-Oostenrijkse verzamelaar Karl Grünwald. Die vluchtte na de Anschluss naar Frankrijk, waar de nazi-bezetters het werk in 1940 in beslag namen. Grünwald ontsnapte aan de dood, maar zijn 'Zonnebloemen' heeft hij nooit teruggezien.

Het schilderij dook pas vorig jaar weer op, toen een anonieme verzamelaar zich bij Christie's aanbood om het werk te schatten.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud