Dramatisch diersterfte in wildparken van Kenia

Foto AFP ©AFP

De aanhoudende droogte in Oost-Afrika leidt in de nationale wildparken van de regio tot een zorgwekkende diersterfte. Alleen al in het Keniaanse nationale park Tsavo West stierven binnen de vier maanden 80 nijlpaarden.

(belga) - Dat meldde de Keniaanse krant The Standard donderdag onder aanhaling van de natuurbehoudsorganisatie KWS.

In het waterrijke merengebied Mzima Springs, waar toeristen gewoonlijk tientallen nijlpaarden tijdens het duiken kunnen observeren, drijven de kadavers van de zwaarlijvige dieren rond, die aan land nauwelijks nog voedsel kunen vinden. Woensdag nog meldden de autoriteiten dat minstens 20 jonge olifanten in de afgelopen drie maanden van honger of dorst zijn omgekomen.

Vooraf al waren de parkwachters in augustus met het oog op de nakende dramatische situatie begonnen om hooi te kopen en te voederen aan de dieren, die eigenlijk zonder tussenkomst van de mens zouden moeten leven. De autoriteiten hebben tot nu toe 1,2 miljoen shilling (110.000 euro) uitgegeven aan voedsel voor de dieren. Het budget geraakt echter uitgeput, terwijl de gevolgen van de droogte nog minstens tot het begin van de regentijd in oktober zullen aanhouden.

'Aanvankelijk dachten we dat er een ziekte was uitgebroken', zei Christine Boit, de waarnemende opzichtster van het nationaal wildpark Tsavo West. Onderzoek van de dode nijlpaarden heeft echter aangetoond dat de dieren van honger zijin omgekomen. Volwassen nijlpaarden eten dagelijks meer dan 60 kilogram gras.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud