Drie nominaties voor vijfde Dirk Vandersypen Award

Op woensdag 22 maart wordt in Gent de vijfde Dirk Vandersypen Award uitgereikt. Voor de prijs, die een documentaire over Latijns-Amerika bekroont, zijn drie documentaires van een Nederlander, een Duitser en twee Amerikanen genomineerd.

(belga) De initiatiefnemers van de Award willen niet alleen voormalig journalist Dirk Vandersypen herdenken, maar ook televisiemakers aanmoedigen om Latijns-Amerika op een onafhankelijke en authentieke manier in beeld te blijven brengen.

Drie documentaires komen in aanmerking. 'JustiƧa' gaat over kruimeldieven in een strafrechtbank van Rio de Janeiro en is van de hand van Maria Ramos uit Nederland. De documentaire 'Romantico' van de Amerikaan Mark Becker focust op een Mexicaanse troubadour die terugkeert naar zijn vaderland. De Duitser Richard Ladkani en de Amerikaan Kief Davidson maakten 'The Devil's Miner', over twee jongetjes die werken in de gevaarlijkste zilvermijn van Boliviƫ.

Dirk Vandersypen overleed in januari 2000 op 47-jarige leeftijd en werkte 25 jaar lang in Latijns-Amerika. Vanaf het begin van de jaren '80 was hij correspondent van de toenmalige BRT-radio en -televisie. Hij maakte tientallen kortere en langere reportages voor onder meer Het Journaal, Panorama, Terzake, nv De Wereld en Piazza. Verscheidene van zijn reportages werden met internationale onderscheidingen bekroond.

De Dirk Vandersypen Award is een initiatief van de Dirk Vandersypen Award Society, Vooruit, Radio 1 en Canvas. De prijs wordt op woensdagavond 22 maart in de Gentse Vooruit uitgereikt. De winnende documentairemaker(s) krijgt 2.500 euro, een uitzending op Canvas en een bronzen beeld. Juryvoorzitter is Leo De Bock, algemeen directeur van het productiehuis Kanakna.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud