Duitse fysicus en filosoof Carl Friedrich von Weizsäcker overleden

In Starnberg, in het zuiden van Duitsland, is zaterdag de fysicus en filosoof Carl Friedrich von Weizsäcker overleden. Dat heeft zijn familie laten weten. De oudste broer van de voormalige Duitse president Richard von Weizsäcker werd 94 en overleed na een lange ziekte.

(belga) Von Weizsäcker gold als de laatste Duitse universele geleerde. Hij was specialist in fundamentele kwesties van de kwantumfysica. Reeds vroeg hield de fysicus zich bezig met natuurfilosofische en politieke vragen.

Sinds 1957 had von Weizsäcker de stoel van professor in de filosofie aan de universiteit van Hamburg. Hij werd overladen met onderscheidingen.

In 1970 richtte hij het befaamde Max Planck-instituut op dat hij tot 1980 leidde met de filosoof Jürgen Habermas. Het gevaar van een atoomoorlog, de vernieling van het milieu en het noord-zuidconflict stonden centraal in het werk van het instituut.

In 1979 weigerde hij het voorstel van kanselier Willy Brandt om zich kandidaat te stellen als Duits president. Zijn broer Richard stond aan het hoofd van Duitsland tussen 1984 en 1994.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud