Duitser Ciolek wereldkampioen bij beloften op WK wielrennen

Op het WK wielrennen in het Oostenrijkse Salzburg heeft de Duitser Gerald Ciolek zaterdag goud gewonnen in de wegrit bij de beloften. Na 176,8 km was hij de snelste van een kopgroep van 6 renners, voor de Fransman Romain Feillu en de Rus Alexander Khatuntsev. Jelle Vanendert werd 5de.

(belga) De 20-jarige Ciolek is al twee jaar profrenner, en won in 2005 het Duitse kampioenschap. Volgend seizoen rijdt hij voor T-Mobile.

Toen de titelrace in de zesde van de acht af te leggen ronden openbarstte, was Dominique Cornu een van de bedrijvigsten om voor een kopgroep van eerst drie en later elf te zorgen. Onze wereldkampioen tijdrijden ging met volle overgave in op de uitnodiging van de Sloveen Simon Spilak en de Deen Kristoffer Nielsen. Bij de drie voegden zich Sebastian Langeveld, Davide Malacarne, Stefan Denifl, René Mandri, Lars Petter Nordhang, Cyril Gautier, Nazareno Rossi en Miguel Angel Rubiano. De elf leiders telden een voorsprong van 40 seconden bij het ingaan van de voorlaatste ronde van ruim 22 km.

De schifting ging verder met een aanval van Spilak, Mandri en Rubiano, gezwind gevolgd door Cornu en Langeveld en door Nielsen en Malacarne iets later. De zeven leiders werden er acht toen de Wit-Rus Branislau Samoilau aansloot bij het ingaan van de slotronde. Moment waarop het peloton de achtervolging inzette en nog voor de laatste twee beklimmingen van dit WK voor een hergroepering zorgde.

Toen dacht Greg Van Avermaet zijn moment gekomen om toe te slaan. Samen met de Nederlander Tom Stamsnijder sloeg hij tijdens de voorlaatste beklimming een kloof, maar ze vergooiden hun krachten te vroeg. De slotklim bracht de beslissing. De Rus Alexander Khatuntsev trok in de aanval en na een korte achtervolging sloten Jelle Vanendert, Francesco Gavazzi, Romain Feillu, Robert Gesink en Gerald Ciolek aan. Een grote voorsprong kregen de zes nooit en het tempo mochten ze nooit laten zakken. Ze bleven voorop, en in de spurt was Ciolek overduidelijk de snelste, voor Feillu, Khatuntsev, Gavazzi, Vanendert en Gesink.

Een andere Nederlander, Jos Van Emden, was nog uit het peloton weggereden, maar hij strandde op enkele seconden als 7de.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud