Advertentie

Een kus maakt meer los dan gedacht

Foto Belga ©BELGA

Dat er een vonk overslaat wanneer een passionele kus wordt uitgewisseld, is geen beeldspraak, zo schrijft de Sunday Times zondag. Want wetenschappers hebben ontdekt dat een zwoele zoen een complexe chemische reactie in de hersenen veroorzaakt die zorgt voor gevoelens als gelukzaligheid, opwinding of ontspannen zijn. Het hormoon dat daarvoor zorgt wordt opgewekt door de aanwezigheid in ons speeksel van feromonen, die seksueel stimulerend zijn.

(belga) - 'A kiss is just a kiss', hebben tientallen crooners gezongen in de klassieker 'As time goes by', zoals in de film 'Casablanca'. Maar de tekstschrijver die dat neerschreef had ongelijk. Want volgens onderzoeksleider Wandy Hill, een psychologieprofessor aan de Amerikaanse Lafayette-universiteit 'toont onze studie aan dat kussen een complexer chemisch proces is dan we dachten en dat zich hierbij onvermoede hormonale veranderingen voordoen'.

'We hebben de neiging om, als we aan zoenen denken, vooral aandacht te besteden aan hoe dat aanvoelt, maar er zijn nog veel andere dingen aan de hand wanneer we een kus uitwisselen', aldus Hill.

Zij en haar medewerkers wilden nagaan wat precies de oorzaak is van de grote emotionele gevolgen van het tegen elkaar drukken van lippen en tong. De wetenschappers onderzochten daartoe een vijftiental stellen voor en nadat ze eerst elkaars hand vasthielden en vervolgens aan het kussen gingen. Daarbij ging de aandacht vooral uit naar de rol van twee hormonen, oxytocine en cortisol.

Oxytocine, dat een rol speelt bij sociale contacten, werd tijdens het zoenen bij de man actiever en bij de vrouw minder actief. Het niveau van het stresshormoon cortisol daalde bij beide geslachten. Dat was niet verwacht, maar bevestigt de theorie dat vrouwen de kus gebruiken als een van de vele manieren om een potentiële minnaar te 'beoordelen'.

Volgens een andere psychologe, professor Susan Hughes die onderzoek deed naar de verschillen waarmee de geslachten de 'doorslaggevende eerste zoen' ervaren spelen de feromonen in speeksel hierbij een rol, maar om de hormonale reacties nader te verklaren is nog verdere studie vereist.

Wel ontekte antropologe Helen Fisher al een ander fysiek en positief neveneffect van het zoenen: het is goed voor de gezondheid 'want door de eigen bacteriën uit te wissellen met die van een ander, versterk je het defensiesysteem van het lichaam'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud