Een nieuw leven voor Ground Zero

Met de aanslagen op de WTC-torens op 11 september 2001 werd de skyline van New York feitelijk onthoofd. Intussen is er duidelijkheid gekomen over de nieuwe plannen voor 'Ground Zero'. Het wordt een complex van gebouwen, met de 541 meter hoge Freedom Tower als nieuw kroonjuweel.

(foto belga)Ground Zero is intussen volledig opgeruimd en de werken aan de nieuwe gebouwen zijn gestart.

(tijd) - De keuze voor het nieuwe project was verre van evident. Lange tijd werd er gedebatteerd over het uitzicht van de nieuwe torens. In 2003 werd een architectenwedstrijd georganiseerd. In 2004 werd het project Reflecting Absence van Michael Arad en Peter Walker als winnaar aangeduid. De Freedom Tower bestond al in dat eerste ontwerp als een quasi-doorzichtige toren, die vooral het verdwijnen van de vertrouwde Twin Towers moest benadrukken.

Er kwam echter protest tegen dit eerste project. En de wind waaide niet meteen uit geringe hoek: Donald Trump zag het ontwerp niet zitten en kwam in 2005 met een eigen ontwerp op de proppen. Echt uitblinken in originaliteit deed het niet. Trump wilde een bijna exacte kopie van de Twin Towers, zij het een verdieping hoger en voorzien van de recentste technologieën op het vlak van veiligheid en bouwmaterialen. Het gerucht gaat dat heel wat New Yorkers ook dit ontwerp verkiezen, maar de mensen achter het nieuwe project verweten Trump een mediastunt op te voeren.

In ieder geval werd het oorspronkelijke ontwerp van de Freedom Tower aangepast om iets meer herinneringen op te roepen aan de vernielde torens. Het wordt een toren van 541 meter hoog (in feet wordt dat 1.776 feet, een verwijzing naar de Amerikaanse onafhankelijkheid). In het nieuwe ontwerp is ook meer ruimte voor kantoren voorzien. Op de website van het WTC is gedetailleerde informatie beschikbaar over de Freedom Tower. Ook de reeds in gebruik genomen WTC 7-toren, de 200 Greenwich-toren (toren 2), de 175 Greenwich-toren (toren 3) en de 150 Greenwich-toren (toren 4) staan er in detail beschreven. Over de vijfde toren ontbreken momenteel details. Op de homepage van de website van het WTC staan enkele 3D-animaties van het nieuwe WTC.

Op de terreinen van wat bekend staat als 'Ground Zero', zijn de werken aan de funderingen van de Freedom Tower en de aanleg van het nieuwe metrostation intussen begonnen. De Freedom Tower zal niettemin ten vroegste in 2011 opgeleverd kunnen worden.

Twin Tower Memorial

Een centraal gegeven in de nieuwe bestemming van Ground Zero, is het World Trade Center Memorial, een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen van 11 september. Het monument bestaat uit twee vierkante leegtes op de plaats waar de vroegere Twin Towers stonden. Op de website van de stichting die ijverde voor dit monument kunnen mensen schenkingen doen om de bouw van het memoriaal te bekostigen.

KE

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud