Eerste deel nieuwe 'Geschiedenis van België' in september verwacht

(belga) - Naar aanleiding van de 175ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België brengt uitgeverij Lannoo een driedelig werk over de geschiedenis van België uit. Twaalf historici van Vlaamse en Waalse universiteiten werkten aan het project mee.

Het eerste deel verschijnt in september 2005. Het behandelt een deel van de 19de eeuw (1830-1905). Onder meer VUB-professor Els Witte werkte aan dit deel mee. Het tweede deel van de Geschiedenis van België, dat in februari 2006 uitkomt, beschrijft de eerste helft van de 20ste eeuw (1906-1945). KUL-professor Emmanuel Gerard en zijn KUB-collega Mark Van den Wijngaert werkten hieraan mee. In het derde deel wordt de tweede helft van de 20ste eeuw behandeld (1945-vandaag), met onder andere de geschiedenis van Belgisch Congo. Aan het derde deel werkten zes professoren mee, onder hen UA-professor Marnix Beyen. Het laatste deel verschijnt in juni 2006.

Ieder deel zal meer dan 600 pagina's tellen. Mark Van den Wijngaert, Emmanuel Gerard, Michel Dumoulin en Vincent Dujardin leidden het project. Hun ambitie was om voor het eerst in lange tijd weer een standaardwerk op de markt te brengen dat een overzicht biedt van de hele politieke geschiedenis van België, daarbij rekening houdend met het meest recente wetenschappelijk onderzoek en met aandacht voor de economische, sociale en culturele aspecten.

Wie de volledige Geschiedenis van België in huis wil halen, zal 89,85 euro moeten betalen. Per deel wordt dat 29,95 euro. Voorintekenen aan een gunstige prijs wordt mogelijk vanaf deze zomer.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud