El Bulli opnieuw verkozen tot beste restaurant ter wereld

El Bulli, het restaurant in Catalonië van de kok Ferran Adrià, is voor het tweede jaar op rij verkozen tot beste restaurant ter wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van het prestigieuze gastronomische tijdschrift 'Restaurant'. De top-50 werd maandagavond in Londen bekendgemaakt.

(belga/tijd) - El Bulli stond de laatste zes jaar steeds in de top drie. Zowel in 2001 als 2006 bezette het de eerste plaats.

Het klassement is samengesteld door een jury van 651 personen die 70 landen aandoen.

De tweede plaats was voor The Fat duck in de buurt van Londen; de derde voor het Franse Pierre Gagnaire. Sterkste stijger was het Deense Noma, van chef René Redzepi, die van de 33ste naar de 15de plaats steeg. Daarentegen zakte het restaurant van Gordon Ramsey tien plaatsen.

Nieuwkomers waren het Italiaanse Combal zero uit Turijn en Cracco Peck uit Milaan, naast Alinea uit Chicago.

Frankrijk telt de meeste toprestaurants ter wereld, goed voor twaalf nominaties, gevolgd door de VS (8) en Groot-Brittannië (7). Nadien volgen Spanje (6) en Italië (6) op een gedeelde vierde plaats. Azië kwam slechts één keer in de lijst voor.

Onder de Belgische restaurants stijgt het Hof Van Cleve uit Kruishoutem van de 23ste naar de 14e plaats. Ook De Karmeliet (Brugge) en Comme chez Soi (Brussel), vorig jaar goed voor de 47e en de 49e plaats, zijn uit de top vijftig verdwenen.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud