Advertentie

Energieprijs België stilaan op Europees gemiddelde

De prijs voor gas en elektriciteit in België ligt min of meer op het niveau van de buurlanden. Dat blijkt uit een studie van de CREG, de reguleringsinstantie voor de elektricteit- en gasmarkt, die woensdag werd voorgesteld. De volledige presentatie van de CREG kan hier bekeken worden.

(tijd) - De CREG deed in de studie ook een aantal voorstellen om de prijs voor de eindgebruiker verder te doen dalen. Opvallendste voorstellen zijn het verlengen van de levensduur van de kerncentrales, en meer regulering ten aanzien van Distrigas, die nu nog een te dominante rol speelt op de gasmarkt.

De eindprijs voor aardgas voor de residentiële klant ligt net boven het gemiddelde van de buurlanden Frankrijk, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Die van elektriciteit ligt nog zo'n 5 procent boven het niveau van de buurlanden. Voor de grote bedrijven is er goed nieuws: grootverbruikers betalen bij de minste in West-Europa voor de levering van aardgas en elektriciteit.

Maximumprijs

Een maximumprijs voor elektriciteit wordt zowel door de regulator als door minister Verwilghen afgewezen. 'Dit kan een rem zetten op de investeringen.' Tot slot ziet de CREG ook nog een verdere daling van de netwerktarieven mogelijk. Maar dan moet een ander prijssysteem opgelegd worden, waarbij distributienetbeheerders zélf hun kosten moeten rechtvaardigen, en niet langer de CREG die de tarieven moet goedkeuren.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud