Eten en drinken in België duurder dan Europees gemiddelde

In tegenstelling tot de Nederlander betaalt de Belg meer geld voor zijn brood, vlees, melk, kaas en eieren dan het Europese gemiddelde. Tabak en alcohol kosten in België ongeveer evenveel als het Europese gemiddelde.

(belga) Volgens een vrijdag gepubliceerd rapport van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, betaalt de Belg voor voeding en niet-alcholische drank zo'n 10 procent meer dan het Europese gemiddelde. Dit in tegenstelling tot buurland Nederland, waar de prijzen voor die producten gemiddeld 12 procent lager liggen dan het gemiddelde.

Het meest opvallend zijn de prijsverschillen voor zuivelproducten en brood. Terwijl de Nederlander voor melk, kaas en eieren 22 procent minder betaalt dan het Europese gemiddelde, moet de Belg in vergelijking met dat gemiddelde negen procent meer ophoesten. De Belgische consument betaalt ook voor brood en granen negen procent meer, terwijl die prijzen in Nederland elf procent onder het gemiddelde liggen.

Uit het vergelijkend onderzoek blijkt dat eten en drinken in Europa nergens duurder is dan in Denemarken (42 procent hoger dan het gemiddelde), Ierland (25 %), Finland (20 %) en Zweden (19 %). Goedkoop leven kan je dan weer in Bulgarije, waar voeding en niet-alcoholische dranken 44 procent minder kosten dan het Europese gemiddelde.

Voor tabak en alcohol situeert België zich op het Europese gemiddelde. Alcoholhoudende drankjes zijn het duurst in Ierland (81% hoger dan het gemiddelde) en ook in Finland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden betaal je bovengemiddeld veel voor een pintje of een glas wijn. Rokers doen de beste zaken in de Baltische staten of de Balkan, waar tabak vaak minder dan 30 procent van het Europese gemiddelde kost. In het Verenigd Koninkrijk zijn sigaretten dan weer dubbel zo duur als het gemiddelde.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud