Advertentie

Eurolanden slaan speciale munt voor vijftigste verjaardag EU

In de dertien EU-landen waar de euro ingevoerd is, zal deze week voor het eerst een gemeenschappelijk muntstuk van twee euro ingevoerd worden. Dat gebeurt naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de Europese Unie, die zaterdag en zondag uitgebreid gevierd wordt in Brussel en Berlijn.

Brussel (belga) Zo'n negentig miljoen twee-euromunten met een identiek design op beide zijden worden verspreid in de eurolanden, waaronder België. Op de munt prijkt een open boek, symbool voor het Verdrag van Rome, tegen de achtergrond van het plaveisel van de Piazza del Campidoglio in de Italiaanse hoofdstad, waar het verdrag op 25 maart 1957 ondertekend werd.Het is de eerste keer dat alle eurolanden samen eenzelfde muntstuk ontworpen hebben om één gebeurtenis gezamenlijk te vieren. Griekenland, Spanje en Finland gaven vroeger al elk op hun beurt een speciale euromunt uit om een viering in hun land in de verf te zetten. Cyprus, Hongarije en Roemenië zullen een muntstuk van hun eigen munteenheid hetzelfde ontwerp geven om mee te vieren met de dertien andere landen.

Normaliter hebben euromuntstukken een gemeenschappelijke zijde die de waarde aangeeft en een andere kant met een nationaal symbool.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud