Advertentie
Advertentie

Europees kunstwerk veroorzaakt controverse

Het werk 'Entropa' in het Justus Lipsius gebouw in Brussel - Foto's EPA en AFP

België in de vorm van een halflege pralinedoos, een 'stakend' Frankrijk, Groot-Brittannië dat van de EU-kaart verdwenen is, een overstroomd Nederland met slechts nog enkele minaretten die erbovenuit steken: een tentoonstelling van het Tsjechische EU-voorzitterschap in het Justus Lipsius-gebouw in Brussel, over vooroordelen die met de verschillende EU-lidstaten worden geassocieerd, lokt gemengde reacties uit onder ambtenaren en journalisten.

(belga) - Elk voorzittend land van de Europese Raad, die in het gebouw aan het Schumanplein vergadert, installeert bij het begin van zijn 'ambtsperiode' een kunstwerk in de inkomhal van het Justus Lipsius-gebouw, maar 'het is de eerste keer dat een installatie van een EU-voorzitterschap voor debat zorgt', aldus Jan Vytopil, de verantwoordelijke voor de culturele evenementen van Tsjechië als EU-voorzitter.

De Tsjechen vroegen aan 27 artiesten - één per lidstaat - om de stereotypes of vooroordelen waar hij/ zij zijn/haar land mee associeert, te verbeelden. "Stereotypes zijn grenzen die moeten doorbroken worden", leggen de Tsjechen het concept uit van de installatie die de naam "Entropa" meekreeg. Het motto van het voorzitterschap is overigens "Europa zonder grenzen".

Twee opvallende voorstellingen zijn die van Polen en Bulgarije. De Poolse kunstenaar Leszek Hirszenberg haalde zijn inspiratie bij de bekende foto van Amerikaanse soldaten die een vlag planten op het Japanse eiland Iwo Jima tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op Hirszenbergs voorstelling zijn de soldaten vervangen door priesters, en in plaats van de Stars and Stripes, planten ze de regenboogvlag van de homobeweging.

Bulgarije is in 'Entropa' dan weer een land dat bedekt is met Franse toiletten, een fenomeen dat veel mensen in het land tegen de borst stoot. De voorstelling van België als een doos pralines is het werk van artiest Rogers Geboers.

De inkomhal van het Justus Lipsius-gebouw is elke werkdag geopend voor het grote publiek.

Eén artiest

Het omstreden Europese kunstwerk 'Entropa' in het Justus Lipsius-gebouw in Brussel, blijkt het werk van één man die wilde provoceren. Het kunstwerk is er geplaatst vanwege het Tsjechische voorzitterschap en beeldde de vooroordelen over de 27 lidstaten uit. Het werk was echter zo provocerend dat alvast één land -Bulgarije- klacht indiende.

Het oeuvre was zogezegd het werk van 27 Europese kunstenaars, maar dat blijkt nu niet zo te zijn. Achter het kunstwerk zit één beeldend kunstenaar uit Praag, David Cerny. Hij verzon zelf een reeks artiesten, met valse namen en dito biografieën.

Tsjechië reageerde geschokt op de onthulling. Vice-premier Alexandr Vondra, belast met Europese Zaken, zou normaal donderdag het kunstwerk inhuldigen. 'We gaan bekijken welke maatregelen we moeten nemen', klonk het dinsdag in een persbericht. .

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud