Ex-Beatles slepen EMI en Capitol voor rechter

Paul McCartney, Ringo Starr en de erfgenamen van de overleden Beatles John Lennon en George Harrison spannen een rechtszaak aan tegen platenmaatschappijen EMI en Capitol Records. Samen vragen ze 13,2 miljoen pond of ongeveer 20 miljoen euro.

(tijd) Dat geld zouden de platenmaatschappijen in eigen zak gestoken hebben terwijl het volgens de ex-Beatles aan hen toekomt. Dat schrijft BBC donderdag op zijn website.

Volgens de aanklacht deden EMI en Capitol alsof bepaalde kopieƫn van opnames van de Beatles vernietigd of beschadigd waren, maar verkochten ze ze in het geheim wel door. Daarnaast zouden de platenmaatschappijen opnames onder de noemer 'promotiemateriaal' geplaatst hebben, wat betekent dat er geen geld mee verdiend kan worden, om ze dan toch zelf te verkopen. Tenslotte zouden EMI en Capitol gelogen hebben over het aantal nummers van de Beatles dat ze verkochten, zodat ze minder royalty's moesten uitbetalen aan de tieneridolen van weleer.

De frauduleuze constructies kwamen aan het licht bij een audit die werd uitgevoerd tussen 1994 en 1999. De ex-bandleden dienden in december van vorig jaar klacht in en eisen 13,2 miljoen pond. Om alle gedoe in een keer op te lossen, eisen ze meteen ook de rechten terug op hun oorspronkelijke opnames. EMI probeerde nog de klacht onontvankelijk te laten verklaren, maar daar wou de rechtbank in New York niet van weten.

Het geschil tussen de Beatles en EMI sleept al jaren aan. In 1979 dook een eerste probleem op, toen de band klaagde over meer dan 10,5 miljoen pond aan niet uitbetaalde inkomsten. Tien jaar later gaf de rechter hen gelijk, waarna EMI alsnog inkomsten moest uitkeren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud