Ex-verzorger US Postal doet boekje open

(belga) - In het Franse sportblad L'Equipe plaatst een voormalig verzorger van het Amerikaanse US Postal een nieuwe dopingbom onder de Ronde van Frankrijk. Prentice Steffen, die US Postal eind 1996 verliet voor de komst van Lance Armstrong, beschrijft enkele taferelen, maar geeft geen namen vrij. Hij pleit voor controles net voor de ritten.

'Voor ze afzakten naar de voorbije Tour, hebben renners van verschillende ploegen op verscheidene trainingskampen epo genomen om hun hematocrietwaarde op te krikken, bij sommigen tot 60. Daarna nam een dokter bloed af en plaatste dit in een speciale zak, zodat de renners bij controles voor de Tour een normale bloedwaarde zouden vertonen', vertelt Steffen die thans voor het Amerikaanse beloftenteam TIAA-CREF werkt.

'De teams beseffen maar al te goed dat de vampiers (controledokters) tijdens de wedstrijd elke dag kunnen langskomen, maar dat gebeurt wel steeds tussen 7u en 8u 's morgens. Eens dit tijdstip voorbij is, is er geen gevaar meer voor een controle en kunnen de renners hun eigen bloed opnieuw inspuiten. Ze kunnen de rit dan afwerken met een enorm voordeel dankzij een hematocrietwaarde tussen 55 en 58. 's Avonds in het hotel wordt het surplus aan bloed opnieuw afgenomen zodat ze zonder probleem de slaap kunnen vatten, én vooral de controles van 's anderendaags kunnen doorkomen', getuigt Steffen, die maar één manier ziet om de praktijk een halt toe te roepen. 'Voer controles uit net voor de start van een rit.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud