Advertentie

Experten zien catastrofale gevaren voor ruimtestation ISS

Een onafhankelijke commissie van deskundigen ziet serieuze gevaren voor het Internationaal Ruimtestation ISS die catastrofale gevolgen kunnen hebben.

(dpa) De grootste risico's zijn botsingen terwijl een shuttle aanmeert, beschadigingen door een robotarm alsmede een aanval van op Aarde, aldus een rapport dat op Cape Canaveral is voorgelegd aan het Congres en de NASA.Als bescherming tegen de inslag van ruimteschroot of kleine meteorieten stellen de deskundigen een zodanige versterking van de buitenwand van het complex voor, dat er niets kan doordringen.

Zij noemen niettemin de toestand van de halfafgewerkte spacemeccano "stabiel en gezond", maar vragen vragen zich ook af hoe de NASA voor het ISS zal zorgen, eenmaal de shuttlevloot in 2010 op stal gaat. Het nieuwe Amerikaanse ruimtetransport Orion, waarmee de NASA ook weer naar de Maan wil gaan, zal volgens de huidige planning slechts ten vroegste in 2014 klaar zijn.

De situatie in het ISS kan zo kritisch worden dat ofwel het aantal langverblijvende astronauten dient verminderd dan wel dat labo's opgegeven dienen te worden, aldus de deskundigen. Zij verlangen van de NASA en de Amerikaanse regering "agressiever" om te gaan met Orion, wat het ruimtevaartbureau vanaf 2010 jaarlijks een miljard dollar extra kosten zal opleveren.

Het ISS is een project dat wordt gedragen door de VS, Rusland, Japan, Canada en het Europese Ruimtevaartbureau ESA met als belangrijke deelnemer België. Er hangt reeds een prijskaartje van zowat 100 miljard dollar aan. De eerste module werd in 1998 gelanceerd, vanaf november 2000 is het complex permanent bewoond.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud