'Fabriek sterft stille dood'

Het nieuws dat er bij Volkswagen in Vorst zo'n 4.000 banen sneuvelen is dinsdag bij de aanwezige arbeiders en vakbondsmilitanten ingeslagen als een bom. Volgens een aangeslagen ACV-vakbondsman Pascal Van Cauwenberge zal de fabriek een stille dood sterven, omdat ze met de productie van enkel Polo's niet leefbaar is.

(belga) Er is grote teleurstelling en woede bij de aanwezigen in Vorst, na de mededeling van het gemeenschappelijk vakbondsfront dat 4.000 mensen, 3.500 arbeiders en 500 bedienden, hun job verliezen. De vakbonden roepen op om pas woensdag naar de personeelsvergadering te komen van 10 uur, maar begrijpen dat de meeste mensen mogelijk nu al hun ongenoegen willen komen uiten aan de fabriekspoort.

"We kunnen niet anders dan overgaan tot actie", aldus Van Cauwenberge. "Dit is een regelrechte catastrofe. We vragen wel aan iedereen om kalm te blijven. Tegelijk hoop ik ook op begrip voor de reacties die er dan toch zullen zijn. Probeer de enorme ontgoocheling van onze arbeiders te begrijpen. Wij zijn echter geen beesten."

Naar verluidt zijn intussen heel wat arbeiders die thuis waren, op weg naar de fabriek om actie te voeren. Er cirkelde ook even een helikopter van de federale politie boven de fabriek. De lokale politie van de Brusselse zone Zuid houdt met versterking van de federale reserve enkele honderden agenten paraat. Volgens een woordvoerster zullen die enkel ingrijpen als dat echt nodig blijkt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud