Advertentie

Federer kan toch nog verliezen

Sensatie op het ATP Masters Series-toernooi van het Amerikaanse Indian Wells (3.169.000 dollar): de Zwitser Roger Federer, de onbetwiste nummer één van de wereldranglijst, werd er zondag in de tweede ronde verrassend in twee sets uitgeschakeld door de Argentijn Guillermo Canas (ATP 60): 7-5 en 6-2.

(belga) De Zwitser was al 41 wedstrijden ongeslagen en leek af te stevenen op het record van de Argentijn Guillermo Vilas. Die won dertig jaar geleden 46 partijen op rij. "Dit moest ooit eens gebeuren hé", reageerde hij na de wedstrijd laconiek.

De laatste nederlaag van Federer dateerde al van augustus vorig jaar, op het ATP-toernooi van Cincinnati. Hij verloor er toen van de Brit Andy Murray. De Zwitser zocht zondag geen excuses voor zijn nederlaag, al moest hij zich in de eerste set wel laten verzorgen voor aan een blaar. Federer speelde vooral in de tweede set erg slordig. Canas zette daar een erg sterk spel tegenover. Hij domineerde vanaf de baseline en haalde hard uit met zijn forehand.

Federer, die het toernooi de voorbije drie jaar won, was als eerste reekshoofd vrijgesteld in de eerste ronde. Canas, die in september vorig jaar zijn comeback maakte na een dopingschorsing van 15 maanden, werd in Indian Wells uitgeschakeld in de kwalificaties, maar werd opgevist na het forfait van Xavier Malisse.

"Dit is fantastisch", vertelde de 29-jarige Canas na zijn stuntzege. "Ik droomde ervan om de nummer één van de wereld te verslaan, maar dat het me ook ging lukken, had ik nooit verwacht." Canas kijkt me vertrouwen naar de toekomst, zijn dopingschorsing noemde hij zondag een klein foutje. "Die schorsing was een zwarte bladzijde, ik heb zwaar geboet voor dat kleine foutje. Ik weet dat ik sterk speel, maar de weg naar de top is nog lang", aldus de man die in juni 2005 de nummer 8 van de wereld was.

Roger Federer vertelde dat hij niet wakker lag van het record van Vilas. "Ik maak me daar niet druk over. Ik speel altijd wedstrijd per wedstrijd, het waren vooral de journalisten die aftelden. Deze nederlaag bewijst nog maar eens hoe moeilijk het is om altijd te winnen. Ik kan terugkijken op een geweldige serie. Een eerste wedstrijd is altijd ontzettend lastig, al is het denk ik wel al twee jaar geleden dat ik mijn eerste wedstrijd nog eens verloor. Maar dit moest ooit eens gebeuren hé", lachte de Zwitser.

Op de ranglijst van de meeste zeges op rij, staat Federer nu samen met de Zweed Bjorn Borg op een gedeelde vierde plaats, achter de Amerikaan John McEnroe (42), de Tsjech Ivan Lendl (44) en Vilas (46). Federer won ook de voorbije zeven toernooien waaraan hij deelnam. Bij een nieuwe zege in Indian Wells, had hij het record (8) van Borg en Lendl geëvenaard.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud