Federer wint Australian Open

©Photo News

De Zwitser Roger Federer heeft zondag in Melbourne de Australian Open gewonnen, het eerste grandslamtoernooi van het seizoen. In de finale won hij in drie sets van de Brit Andy Murray : 6-3, 6-4 en 7-6 (13-11) in 2 uur en 41 minuten.

Andy Murray moest in de eerste twee sets grotendeels het spel ondergaan. In de derde set kreeg hij vijf setpunten, maar hij miste ze, en Federer haalde bij zijn derde wedstrijdpunt het toernooi binnen.

Het is de 16e zege op een grandslamtoernooi voor de 28-jarige Federer. Sinds vorig jaar op Wimbledon was hij met 15 zeges al alleen recordhouder. Tweede in de ranglijst is de Amerikaan Pete Sampras met 14 grandslamtoernooien op zijn palmares.

'Ik zit op een wolk', aldus Federer na de wedstrijd. 'Ik heb van het beste tennis uit mijn leven gespeeld. Het is ook een speciaal moment omdat het mijn eerste grandslamzege is als vader. Zij (zijn twee dochters) zijn nu zes maand. Misschien zien we ze volgend jaar in de box tijdens de finale, dat zou formidabel zijn'.

Federer heeft nu al 4 zeges op de Australian Open (2004, 2006, 2007, 2010), waarmee hij naast de Amerikaan Andre Agassi en de Australiërs Jack Crawford en Ken Rosewall komt. Recordhouder met 6 zeges is de Australiër Roy Emerson.

Voor Andy Murray was het de tweede finale op een grandslamtoernooi; in 2008 verloor hij in de finale van de US Open ook van Federer. 'Hij was duidelijk beter vanavond. Ik ben ontgoocheld dat het vanavond niet gelukt is ...', aldus de Schot, die zijn tranen niet kon bedwingen.


Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud