Filmcriticus en televisiepionier Joz Van Liempt overleden

Afgelopen vrijdag is filmcriticus en televisiepionier Joz Van Liempt overleden. Hij werd 90 jaar. Van Liempt stond aan de wieg van de filmprogrammering van de toenmalige BRT en speelde een belangrijke rol in de naoorlogse Vlaamse filmverspreiding en -promotie. Dat meldt de VRT maandag.

(belga) Van 1946 tot 1953 was Van Liempt filmcriticus bij Gazet Van Antwerpen en hoofdredacteur van Docip, het "Documentatiecentrum voor de Cinematografische Pers".

In 1953 werd hij door het NIR aangeworven voor de aankoop en programmering van (buitenlandse) films en series door de pas opgerichte televisieafdeling. Hij lanceerde ook een aantal filmprogramma's en -rubrieken, waaronder "Première".

Van Liempt bleef tot aan zijn pensioen in 1981 aan de BRT verbonden en eindigde zijn carrière als hoofd van de dienst Kunstzaken (1975-1981).

Ook buiten de BRT speelde Joz Van Liempt een belangrijke rol bij de verspreiding en de promotie van de film in Vlaanderen. Zo startte hij onder andere het filmtijdschrift Film en Televisie (nu Filmmagie) en was hij beheerder van het Brusselse Filmmuseum.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud