Advertentie
Advertentie

Filmmaker Fons Rademakers overleden

De beroemde Nederlandse regisseur Fons Rademakers is donderdag op 86-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in het Zwitserse Genève, nabij zijn woonplaats Thoiry in Frankrijk. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

(belga) Rademakers bezweek omstreeks vier uur 's ochtends aan de gevolgen van longemfyseem. De filmmaker, op 5 september 1920 geboren in Roosendaal, begon zijn carrière als acteur en toneelregisseur. Voor zijn eerste film als regisseur, "Dorp Aan De Rivier" (1958), kreeg hij als eerste Nederlandse filmregisseur een Oscar-nominatie.

In 1986 kreeg Rademakers een Foreign Language Oscar voor de film "De Aanslag" naar het boek van Harry Mulisch. In 1989 verscheen zijn laatste film, het Engelstalige drama "The Rose Garden". De regisseur produceerde ook zijn films en die van zijn echtgenote Lili Veenmans. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in het buitenland.

In Vlaanderen zorgde Rademakers in 1971 voor opzien door zijn destijds gewaagd geachte verfilming van het boek "De Teloorgang van de Waterhoek" van Stijn Streuvels. Met name het wulpse optreden van Willeke van Ammelrooy als "Mira" vond geen genade in de conservatieve goegemeente. Enkele jaren later, in 1976, kwam Rademakers met een stevige verfilming van de Multatuli-klassieker "Max Havelaar (of de koffieveilingen van de Nederlandsche handelsmaatschappij)".

Rademakers had een boontje voor verfilmingen van (Nederlandstalige) literaire meesterwerken: zo is zijn "Als twee druppels water" uit 1963 een filmversie van Hermans meesterwerk "De donkere kamer van Damocles". Minder geslaagd was zijn film "Mijn Vriend" uit 1979, allicht omdat de regisseur wat te nadrukkelijk inspeelde op de toenmalige actualiteit (het beruchte proces-Jespers).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud