Floyd Landis ontkent dopinggebruik

De winnaar van de Tour de France, de Amerikaan Floyd Landis, heeft donderdag, in een telefonisch onderhoud met het Amerikaanse magazine Sports Illustrated, en vrijdag, in een telefonische conferentie, ontkend dat hij een dopingproduct heeft genomen.

(belga) Donderdag werd bekend dat Landis positief was bevonden op testosteron bij een dopingcontrole na de 17de rit in de Tour de France.

'Nee, zeker niet!', antwoordde Landis op de vraag of hij doping had genomen. Hij zei zich echter geen illusies te maken over het resultaat van de tegenexpertise die hij zal aanvragen. 'Ik ben realistisch', zei hij.

Landis had het in het interview met Sports Illustrated ook over zijn schildklierprobleem: 'Het is al ongeveer een jaar dat ik schildklierproblemen heb, en ik moet kleine hoeveelheden schildklierhormonen nemen. Het zijn dagelijkse orale dosissen', aldus de renner. 'Maar ik denk niet dat iemand dat gelooft'.

Vrijdag herhaalde de 30-jarige renner dat hij het begrijpt als het publiek zijn kreten van onschuld niet gelooft. 'Er is geen enkele kans dat ik mezelf kan doen geloven dat dit niet op een ramp zal uitdraaien, zelfs al kan ik mijn onschuld bewijzen. Het zal een lange weg worden', vertelde hij.

Landis zei 'geen verklaring' te hebben voor zijn positieve test, en vroeg om een kans om zijn onschuld te bewijzen: 'Ik vraag enkel een kans om te bewijzen dat ik onschuldig ben. In het wielrennen is het traditie om mensen publiek te veroordelen voor ze een kans hebben om iets anders te doen. Ik zou graag onschuldig gehouden worden tot mijn schuld bewezen is. Dat is hoe we dat doen in Amerika'.

Alcohol

De Amerikaan werd dus positief bevonden op testosteron, wat betekent dat zijn verhouding tussen testosteron tegenover epitestosteron, dat ook natuurlijk in het lichaam aanwezig is, meer dan 4-1 bedroeg. Normaal is de verhouding in een menselijk lichaam 1-1. Het kan zijn dat een persoon een hoger testosterongehalte heeft, maar dat zou dan bij elke controle moeten blijken. De enige andere verklaring voor een hoger gehalte zou het toedienen van testosteron zijn, wat dus neerkomt op het nemen van doping.

Volgens een onderzoek uit 2001 van Simon Davis van het nationaal laboratorium Lawrence Berkeley in Californië is het echter mogelijk dat in alcohol aanwezig ethanol de verhouding van testosteron tegenover epitestosteron verhoogt. Landis verklaarde al dat hij na de 16de etappe van de Tour de France, waarin hij bijna 10 minuten verloor, eerst wat bier en daarna whiskey heeft gedronken om de slechte dag te vergeten. Ligt daar mogelijk zijn redding?

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud