Frank Westerman wint Gouden Uil

(belga/tijd) - De Nederlanders Frank Westerman ('El Negro en ik') en Guus Kuijer ('Het boek van alle dingen') zijn de winnaars van de elfde Gouden Uil Literatuurprijzen, de meest gerenommeerde literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied. De bekendmaking van de winnaars vond plaats in de Handelsbeurs te Gent en was rechtstreeks te volgen op Canvas.

De bekroning van Guus Kuijer met De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs was verwacht. 'Het is wel mijn mooiste boek, maar ook het pijnlijkste', liet Kuijer in zijn dankwoord weten. Veel minder verwacht was de bekroning van het non-fictieboek 'El Negro en ik' van Frank Westerman. Kenners hadden gegokt op de romans van de Vlamingen Patricia De Martelaere of Paul Verhaeghen.

De jury besliste er echter anders over. Juryvoorzitster Anna Luyten liet weten dat de verkiezing van 'El Negro en ik' een unanieme beslissing was. 'Het is een boek dat de lezer op vele manieren meevoert. Het is een fel verweer tegen hooghartigheid. (...) Het is een verre reis waarin de auteur niets en niemand ontziet, ook zichzelf niet', zei Luyten. 'Het is een moedig boek', besloot ze.

Westerman bedankte de jury 'omdat de keuze voor non-fictie bijdraagt tot de emancipatie van het genre'. De auteur pleitte ook voor een afschaffing van de opdeling fictie en non-fictie. 'Laat ons het houden op frictie en non-frictie', zo verraste hij het aanwezige publiek.

De overige genomineerden waren Patricia de Martelaere met haar roman 'Het onverwachte antwoord' en Paul Verhaeghen met 'Omega minor', Arnon Grunberg met 'De joodse messias' en Ilja Leonard Pfeijffer met 'Het grote baggerboek'.

Dit jaar werd de Gouden Uil Prijs van de Lezer (voordien de Publieksprijs) voor de zesde keer uitgereikt. Patricia de Martelaere ging aan de haal met de prijs. Voor de tweede keer werd ook de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer, of Het Gouden Uiltje uitgereikt en wel aan 'Het meisje de jongen de rivier' van Paul Verrept.

De Gouden Uil Literatuurprijzen zijn een initiatief van Villanella en bekronen ieder jaar oorspronkelijk Nederlandstalig werk. De laureaten krijgen elk 25.000 euro en een beeldje van Ever Meulen. Alle overige genomineerden krijgen een prijs van 1.500 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud