Advertentie

Franse regisseur Gérard Oury ('La grande vadrouille') overleden

Filmregisseur Gérard Oury, dankzij onder andere de beroemde De Funès-komedie 'La grande vadrouille' Frankrijks commercieel -niet artistiek- meest succesvolle filmmaker van de voorbije halve eeuw, is donderdagochtend in zijn woning in Saint-Tropez overleden.

(belga) Oury, wiens naam onlosmakelijk verbonden is met de carrières van acteurs Louis de Funès en Bourvil, werd 87.

De geboren en getogen Parijzenaar Oury, echte naam Max Gérard Houry, begon zijn carrière als theateracteur vooraleer zich op veertigjarige leeftijd aan de cinema te wijden. Als filmacteur lukte het niet echt, maar aan de andere kant van de lens des te beter.

Met zijn vierde film (na drie niet bijster inspirerende 'noirs'), de dijenkletser 'Le Corniaud' (1964) was het al raak aan de kassa's. Bourvil speelt de titelrol van onnozele snul, die door schurk De Funès wordt opgelicht... of toch niet. Twee jaar later deed Oury met een andere populaire oorlogskomedie, 'La Grande Vadrouille', de Franse bioscoopkassa's pas echt kraken: 17 miljoen kijkers, een succes dat enkel door 'Titanic' is verbeterd. Zijn zes meest populaire films lokten in Frankrijk alleen al meer dan 50 miljoen mensen naar de donkere zaal. Dat zijn niet toevallig alle films uit de jaren zestig en zeventig: na 'L'As des As' uit 1982 was het vet duidelijk van de soep.

Eveneens met De Funès draaide Oury 'La Folie des grandeurs' (1971, ook met Yves Montand) en 'Les Aventures de Rabbi Jacob' (1973). Die laatste film lag Oury, zelf een Jood, nauw aan het hart. Ook Jean-Paul Belmondo maakte gebruik van Oury's goede regiediensten: voor de misdaadkomedie 'Le Cerveau' (1969, met Bebel naast Bourvil) en voor de bekende actieprent in oorlogstijden 'L'As des As'. Met de in Frankrijk als komisch acteur hoog ingeschatte Pierre Richard, tenslotte, draaide hij onder andere 'La Carapate', en met die echt grappige Fransman -wijlen Coluche- 'La Vengeance du serpent à plumes'. Voor het merendeel van zijn films schreef Oury ook zelf het scenario.

Sinds 1960 deelde Oury liefde en leed met de actrice Michèle Morgan.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud