Freire wint Brabantse Pijl derde keer op rij

Oscar Freire heeft zondag de 47e editie van de Brabantse Pijl (cat. 2.1) gewonnen. De 31-jarige Spanjaard, vorige week ook al winnaar in Milaan-Sanremo, was na 200 kilometer van Zaventem naar Alsemberg de snelste van een groepje van zes. Onze landgenoot Nick Nuyens werd tweede, de Luxemburger Kim Kirchen derde.

(belga) Het was de derde zege op rij voor Freire in de Brabantse Pijl. Het is de eerste keer dat iemand de wedstrijd drie keer op rij wint. Edwig Van Hooydonck is met vier zeges (1987, 1991, 1993 en 1995) recordhouder.

In een wedstrijd waarin de favorieten lange tijd op zich lieten wachten gaven Marcus Ljungqvist, Matteo Tosatto en Luca Paolini pas op dertig kilometer van de finish de aanzet tot de finale. Op tien kilometer van het einde waren er zeven leiders: onze landgenoten Nick Nuyens en Björn Leukemans, Michael Boogerd, Oscar Freire, Kim Kirchen, Enrico Gasparotto en Karsten Kroon. Axel Merckx schoot tekort in zijn demarrage naar de spits en ook niemand anders was nog bekwaam om naar de kopgroep te fietsen.

Op vier kilometer van de finish speelde Björn Leukemans alles of niets. De man die in de Ster van Bessèges nog zijn sleutelbeen brak, maar in Tirreno-Adriatico al aan zijn terugkeer kon werken, verplichtte Boogerd tot zwoegwerk om de voorsprong nooit groter dan zeven seconden te laten worden. Te weinig om aan de laatste beklimming van de Alsemberg te kunnen beginnen. Een eindje voorbij de rode driehoek van de laatste kilometer was de kopman van Predictor-Lotto er aan voor de moeite. Hij moest zich zelfs nog reppen voor de zevende plaats. Ook nadat hij Leukemans teruggehaald had, bleef Boogerd het volle pond geven. Zo rolde hij de rode loper uit voor zijn ploegmakker Oscar Freire. Die liet Gasparotto beginnen aan de spurt, ging er daarna als een katapult voorbij. Nick Nuyens was tegen die tempoversnelling niet bestand, maar hij werd wel tweede. Ook Mario Aerts zat als negende nog in de toptien.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud