Gaia lanceert eindejaarscampagne tegen foie gras

©AFP

GAIA heeft donderdag de eindejaarscampagne tegen foie gras gelanceerd met nieuwe verborgen camerabeelden. Ook zal de dierenrechtenorganisatie onder meer met een mobiel reuzenscherm in dertien steden rondrijden, advertenties in kranten en tijdschriften publiceren en tienduizenden speciale boodschappenzakken verspreiden.

(belga) - Op die manier roept GAIA de (potentiële) consument op geen foie gras te eten.

De beelden werden gefilmd in Belgische foie gras-bedrijven en in een Belgisch slachthuis en tonen dat de productie van foie gras veel meer dierenleed veroorzaakt dan gedacht, stelt GAIA. De dierenrechtenorganisatie filmde onder meer in een slachthuis foie gras-eenden die niet, zoals wettelijk vereist, verdoofd waren, maar nog bij bewustzijn met een mes de keel overgehaald werden.

GAIA zal de komende twee weken in Vlaanderen en Wallonië rondrijden met een mobiel reuzenscherm van drie bij negen meter waarop het eenden- en ganzenleed getoond wordt. De beelden zijn tot 29 december te zien in Brussel, Leuven, Charleroi, Antwerpen, Hasselt, Brugge, Gent, Luik, Aarlen, Kortrijk, Namen, Doornik en Bergen.

Ten derde heeft de organisatie een bijzondere website gemaakt waarop surfers een virtuele gans kunnen folteren met een dynamietstaaf, een bunsenbrander of een tang. "Voor de liefhebber die zich echt niet kan bedwingen en zich eens wil uitleven. Beter dat dan door foie gras te eten echte dieren te doen lijden, is de boodschap", aldus GAIA.

Vervolgens verspreidt de dierenrechtenorganisatie over heel België 60.000 boodschappenzakken met de afbeelding van een gans onder het motto "Folter deze gans en spaar de echte". "Beter een gans op een zak via het handvat de strot dichtknijpen dan de echte te doen lijden voor foie gras", luidt de boodschap. Krantenwinkels over het hele land verdelen van 17 tot en met 22 december gratis 50.000 van die zakken en GAIA-actievoerders zullen er vanaf 18 december 10.000 op straat uitdelen in acht Belgische steden.

Bovendien verschijnen er van 14 tot 24 december kleinere en paginagrote opvallende, interactieve advertenties in vijf Nederlandstalige en negen Franstalige kranten.

Op de websites van twee Vlaamse en tien Franstalige kranten en één Franstalige radio- en televisiezender verschijnt ten slotte van 17 tot 24 december een banner.

In België worden jaarlijks tienduizenden eenden en enkele duizenden ganzen onder dwang gevoederd, aldus wetenschappers van de Europese Commissie.
Wie een gans virtueel wil folteren, kan terecht op de site www.foltereengans.be.

foto afp

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud