Galapagos krijgt DPI in de schoot geworpen

Galapagos neemt de drug discovery-activiteiten over van zijn Amerikaanse collega Discovery Partners International (DPI). Het Leidse biotechbedrijf legt 4,25 miljoen euro in contanten neer voor een gegarandeerde omzet van 8 miljoen euro. Een koopje, zo lijkt het.

(tijd) Tot de boedel die Galapagos overneemt behoren vier locaties waar DPI zijn diensten aan het geneesmiddelenonderzoek ontwikkelt. In deze onderzoeksruimtes staat apparatuur en er lopen hoogopgeleide mensen rond die ook onder de vlag van de Leidse onderneming terechtkomen. Galapagos neemt de contracten over die DPI heeft met bedrijven als Roche en Akzo-dochter Organon. En de overname is schuldenvrij.

Een 'goedkope overname', schreef analist Cristoph van Vaeck van KBC Securities in zijn ochtendcommentaar. En ook Mark van der Geest van Rabo Securities typeerde Galapagos' aankoop als 'ogenschijnlijk goedkoop'.

Maar tijdens een persbijeenkomst naar aanleiding van de acquisitie liet bestuursvoorzitter Onne van de Stolpe van Galapagos zich niet verleiden tot een dergelijke uitspraak. Hij wees erop dat de DPI-activiteiten goed passen in de strategie van zijn onderneming en dat de extra ruimte en mankracht hard nodig zijn om de onlangs gemaakte afspraken met het Britse GlaxoSmithKline na te komen.

Blijft de vraag waarom Galapagos slechts 4,25 miljoen euro neerlegt voor een omzet van 8 miljoen euro.

Het antwoord op die vraag ligt besloten bij DPI. Deze Amerikaanse biotech-onderneming kwam vorig jaar in zwaar weer nadat de farmaceutische grootmacht Pfizer een contract niet verlengde. Aandeelhouders begonnen te morren en dwongen de onderneming uiteindelijk tot drastische maatregelen.

DPI zocht zijn heil bij Infinity Pharmaceuticals, een biotechnologiebedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen kanker. Nu heeft Infinity zijn eigen technologie, onderzoek en ontwikkeling en laboratoria. Maar DPI heeft iets wat Infinity niet heeft en wel graag wil hebben: een beursnotering.

Beide ondernemingen besloten daarom tot een omgekeerde overname. Daarbij slokt Infinity DPI op, in ruil voor 31 procent van de aandelen in de 'nieuwe' onderneming. Zodoende krijgt Infinity toegang tot het kapitaal wat het zo hard nodig heeft en is DPI min of meer van de ondergang gered.

Deze overeenkomst heeft echter een belangrijke voorwaarde, zo blijkt uit een zogeheten filing die DPI heeft ingediend bij de Amerikaanse beursautoriteit SEC. Het bedrijf moet tussen de 70 miljoen en 75 miljoen dollar netto op de balans hebben staan. Alleen dan mag het aanspraak maken op een 31 procent-belang in het nieuwe fusieproduct.

Om tot dit bedrag te komen, was DPI verplicht om zijn activiteiten te verkopen. Logisch, want Infinity heeft zijn eigen business en is niet erg geinteresseerd in die van DPI. Bovendien, als DPI niet tot verkoop over zou gaan, moesten de locaties dicht. En dat kost alleen maar geld.

Vandaar dat partijen die bij DPI aanklopten voor een deel van de boedel ook meteen nul op het rekest kregen. 'Het was of verkopen of liquideren van onderdelen', omschreef Michael Venuti, bestuursvoorzitter van DPI, de situatie waarin zijn onderneming verkeerde.

Van der Stolpe van Galapagos wees erop dat zijn onderneming niet aan de deur kwam voor een deel van het geheel. 'Wat het verschil maakte, was dat wij alle operationele activiteiten in een keer wilden overnemen.' Daarnaast benadrukte hij de snelheid waarmee de overeenkomst tot stand is gekomen. 'In ongeveer twee en een halve maand was de deal rond.'

Beide partijen leken dinsdag tevreden met de overeenkomst. 'Deze transactie zal onze cashpositie aanzienlijk versterken, wat zal helpen om een netto liquide middelen balans te verkrijgen die op het moment van afronden van de fusie met Infinity ruim binnen onze begrote 70-75 miljoen dollar ligt', schreef Venuti in een persbericht.

En een verheugde Van der Stolpe verzuchtte dat zijn bedrijf, dat sinds vorig jaar een beursnotering heeft, eindelijk 'de adem en de diepte heeft' om zijn ingezette strategie voort te zetten. Daarbij doelende op onder meer de miljoenenovereenkomst met GlaxoSmithKline.

Lachende derde is natuurlijk Infinity. De onderneming gaat voor niets naar de beurs en heeft direct de beschikking over een flinke zak geld om in zijn onderzoek te steken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud