Gedeeltelijke Maansverduistering met oudejaar

Foto Reuters ©REUTERS

Op oudejaarsavond (31 december) doet zich in België een gedeeltelijke Maansverduistering voor, zo heeft de Volkssterrenwacht Urania woensdag meegedeeld.

(belga) - Een Maansverduistering doet zich voor wanneer de Maan in de schaduwkegel van de Aarde terechtkomt. Dat gebeurt één of twee keer per jaar, wanneer de Zon, de Aarde en de Maan precies op één lijn staan.

In sommige gevallen, zoals op oudejaarsavond, trekt een deel van de Maan door de kern­schaduw van de Aarde.

Het spektakel begint donderdag om 18.16 uur, maar dan is nog niets met het blote oog te zien. Vanaf 19.00 uur lijkt de zuidoostelijke Maanrand (de 'rechteronderkant') wat donkerder dan de rest.

Van 19.53 tot 20.53 uur bedekt een deel van de aardschaduw de Maanschijf. Halverwege, om 20.23 uur, bereikt de verduistering haar hoogtepunt: acht procent van de Maan is verduisterd, terwijl ze zo'n 33° boven de oostelijke horizon staat. De verduistering is met het blote oog of een verrekijker te volgen.

Het fenomeen is niet even spectaculair als een volledige Maansverduistering, waarbij de Maan volledig door de aardschaduw wordt bedekt, en een koperrode kleur aanneemt, waarschuwt Urania.

Voor de eerstvolgende totale Maansverduistering in België is het wachten tot 28 september 2015.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud