Geertrui Daem krijgt Louis Paul Boonprijs

Geertrui Daem krijgt de Louis Paul Boonprijs 2006. Die prijs gaat naar een kunstenaar die in zijn of haar werk 'de binding met de mens' beklemtoont, zoals het grote voorbeeld, schrijver Boon. Geertrui Daem (54) is zelf in het verleden trouwens al vergeleken met Boon.

(belga) In 1992 debuteerde ze als schrijfster, met haar verhalenbundel 'Boniface'. 'Koud' was haar romandebuut.

De jury van vzw HAM, kort voor Honest Arts Movement, maakte de naam van de laureate dinsdag bekend. Daem zal later bij wijze van trofee een grote hesp of 'ham' krijgen. Vorig jaar ging de Vlaamse theatermaker van Tunesische komaf Chokri Ben Chikha met de prijs lopen.

Daem krijgt de prijs onder meer voor haar strijd voor de Vlaamse, volkse taal. Haar binding met de mens uit zich in haar verhalen en boeken, aldus de jury. 'Daem voert al jaren sterke, volkse personages op. Haar tragische personages worden met een soort zachte, burleske humor beschreven'.

Dat ze naast het schrijven, ook nog acteert, theater maakt, keramiek maakt, schildert en grafisch werk maakt, heeft zeker ook meegespeeld. De HAM ontstond begin jaren zeventig immers als een kunstenaarsvereniging van vooral plastische kunstenaars.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud