Getty Museum geeft kunst terug aan Italië

Het J. Paul Getty Museum in Los Angeles, het rijkste ter wereld, geeft 26 antieke kunstvoorwerpen terug aan Italië. Dat is het resultaat van moeizame onderhandelingen tussen het museum en de Italiaanse minister van Cultuur, Francesco Rutelli.

(bloomberg) Italië zegt dat de 26 kunstvoorwerpen het land toebehoren en niet in een buitenlands museum thuishoren. De Italianen eisten aanvankelijk 52 voorwerpen terug, maar daar ging het museum niet op in. Het vrije belangrijke 'Beeld van de zegevierende jeugd' bijvoorbeeld weigert Getty terug te geven. Getty's directeur, Michel Brand, zegt in een verklaring dat dat beeld in 1964 in internationale wateren is gevonden en daardoor niet het bezit van Italië kan zijn. 'Ik ga geen beelden weggeven als daar geen wettelijke basis voor is', zei hij.

Aankooppolitiek

In oktober paste Getty zijn aankooppolitiek nog aan. Het museum koopt voortaan enkel nog werken waarvan zeker is dat ze al minstens 36 jaar in de VS aanwezig zijn of waarvan bewezen is dat ze legaal geïmporteerd zijn.

Ook andere Amerikaanse musea onderzoeken voortaan scrupuleus de afkomst van antieke kunstvoorwerpen die hun worden aangeboden. Ze willen daarmee discussies met landen als Italië en Griekenland vermijden.

Foto Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud