Geweldgames maken (jonge) mensen agressiever

(belga) - Mensen die zich graag uitleven door het spelen van zeer agressieve videospelletjes, dreigen ook in het echte leven te neigen naar gewelddadig optreden. Dat blijkt uit een onderzoek waarvan de Sunday Telegraph de resultaten heeft gepubliceerd.

Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan scanden de hersenactiviteiten van vrijwilligers die zich stortten op de ultra-gewelddadige spelletjes die vooral bij jongeren bijzonder populair zijn.

De vorsers hanteerden een techniek waarbij de wetenschappers kunnen nagaan welke delen van de hersenen worden gestimuleerd door verschillende sensaties en waarbij beelden en geluid een grote rol spelen. De MRI-scanner laat zien hoeveel bloed er naar de geprikkelde hersencellen wordt gestuwd.

De proeven bevestigden het al bestaande vermoeden dat de agressie die mensen op hun Playstation kunnen uitleven, dreigt te leiden tot 'imitatie' in het dagelijks leven. Van de proefkonijnen vertoonde meer dan 80 procent namelijk fysiologische reacties die rechtstreeks verband hielden met de graad van gewelddadigheid in de spelletjes die ze speelden.

Vooral de zogenaamde 'eerste persoons schietspelletjes', waar de speler de gebeurtenissen beleeft via zijn 'hoofdpersoon', bleek hersengolven te veroorzaken die karakteristiek zijn voor agressie.

Volgens onderzoeker Peter Weber toont dit aan dat er "een rechtstreekse neurologische link bestaat, en dat er sprake is van een causaal verband op langere termijn. Gewelddadige spelletjes worden er al lang van verdacht tot agressieve daden te leiden, nu hebben we langs neurobiologische weg bewezen dat die verdenking klopt".

Deze en andere conclusies worden in januari uitgebreider gepubliceerd in het vakblad Media Psychologie.

Videospelletjes vormen in heel de westerse wereld een populair tijdverdrijf voor jongeren. Hoewel slechts 1,6 procent van die games bloeddorstig van aard is, vertegenwoordigen die wel 8 procent van de markt. Vorig jaar zorgden deze spelletjes in Engeland al voor grote beroering omdat een 17-jarige jongen die geobsedeerd was door het spel 'Manhunt' een 14-jarige had vermoord op de manier die in dat spel werd getoond.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud