'Godfather of Soul' James Brown overleden

De Amerikaanse soulzanger James Brown is maandag op 73-jarige leeftijd overleden in de Amerikaanse stad Atlanta. Dat heeft de nieuwszender CNN gemeld.

(belga) Brown was zondag in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking, aldus diverse VS-media die de manager van de "Godfather of Soul" aanhaalden. De precieze oorzaak van zijn dood is nog niet bekend.

James Brown is ontegensprekelijk een van de belangrijkste muzikanten van de laatste vijftig jaar, samen met artiesten als Elvis Presley en Bob Dylan.

Hij was de stichtende vader van de soul en de funk, maar met zijn rauwe vocalen en de revolutionaire ritmes in zijn songs was hij ook een grote inspiratiebron voor moderne muziekgenres als rap, hiphop en disco. Echo's en samples van Brown zijn te horen in nummers van Grandmaster Flash, Ice-T en Public Enemy.

Ook songs als "Fame" van David Bowie, "Kiss" van Prince en "Atomic Dog" van George Clinton hebben de mosterd duidelijk bij James Brown gehaald. En vele jaren voor Michael Jackson wereldberoemd werd met zijn "moonwalk", entertainde Brown al volle zalen met zijn snelle danspasjes.

Bekende nummers van "Mr. Dynamite" zijn "Papa's Got a Brand New Bag", "Out of Sight", "It's a Man's Man's Man's World", "Say It Out Loud - I'm Black and I'm Proud" en natuurlijk "(Get Up I Feel Like Being a) Sex Machine".

James Brown werd geboren in 1933 in Barnwell, South Carolina. Als zoon van arme ouders groeide hij in de crisisjaren '30 op in Augusta, Georgia. Op 16-jarige leeftijd werd hij veroordeeld voor diefstal. Het was Bobby Byrd die Brown uit de cel haalde, en in zijn familie en zijn groep de Gospel Starlighters opnam. De groepsnaam veranderde al snel in de Famous Flames, en qua stijl werd geopteerd voor harde rhythm'n and blues.

James Brown was een charismatisch performer die de titel van "Hardest Working Man in Show Business" verdiende, maar aan zijn leven van glamour en glitter was er ook een keerzijde. Hij werd veroordeeld voor drugshandel, alcoholmisbruik en slagen en verwondingen aan politieagenten.

Ook zijn derde vrouw Adrienne klaagde hem meermaals aan voor mishandeling. Na een wilde politieachtervolging werd Brown in 1988 tot zes jaar cel veroordeeld. Hij kwam na tweeënhalf jaar voorwaardelijk vrij.

Brown trouwde in 2002 met zijn vierde vrouw Tomi Raye Hynie, een van zijn achtergrondzangeressen. Het koppel had een zoon, James Jr. In 1996 was zijn derde vrouw Adrienne op 47-jarige leeftijd overleden.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud