Advertentie

'Gomorra' grote winnaar op de European Film Awards

Regisseur Matteo Garrone (Foto EPA) ©EPA

'Gomorra', de film van de Italiaanse regisseur Matteo Garrone, is de grote winnaar van de 21ste editie van de European Film Awards. De film, gebaseerd op het controversiële boek van Roberto Saviano over de Napolitaanse maffia, kaapte zaterdagavond in de Deense hoofdstad Kopenhagen vijf prijzen weg.

(belga) - Het was de 21ste keer dat de Europese Filmprijzen werden uitgereikt en de eerste keer dat ze georganiseerd werden in een Scandinavische hoofdstad.

"Gomorra" won niet alleen de prijs voor beste film, maar ook beste regisseur, beste acteur, beste cinematografie en beste scenarist. Auteur Roberto Saviano leeft momenteel ondergedoken uit angst voor represailles van de Camorra. De prent is tevens de Italiaanse inzending voor de Oscars.

Naast "Gomorra" waren ook "Il Divo" van Paolo Sorrentino (Italië), "Entre les Murs" van Laurent Cantet (Frankrijk), "Happy-Go-Lucky" van Mike Leigh (Groot-Brittannië), "El Orfanato" van Juan Antonio Bayona (Spanje) en "Waltz with Bashir" van Ari Folman (Israël) genomineerd in de categorie beste film.

Toni Servillo won de prijs voor beste acteur voor zijn rol in zowel "Gomorra" als in een andere Italiaanse film, "Il Divo".

Beste actrice was Kristin Scott Thomas voor haar rol in "Il y a longtemps que je t'aime", de film van de Fransman Philippe Claudel over Juliette, die na 15 jaar zonder contact met haar familie en een verblijf in de gevangenis, intrekt bij haar jongere zus Léa, die haar opvangt, samen met haar man en twee dochtertjes.

Ook België was in Kopenhagen vertegenwoordigd, met een nominatie voor Tuur Florizoone's muziek voor "Aanrijding in Moscou" en een nominatie als beste actrice voor Arta Dobroshi in "Le Silence de Lorna".

Florizoone moest het afleggen tegen Max Richter, die de muziek schreef van "Waltz with Bashir". Florizoone was in oktober ook al genomineerd voor de World Soundtrack Awards in Gent. Het speelfilmdebuurt van regisseur Christophe Van Rompaey, met Barbara Sarafian, Jurgen Delnaet en Johan Heldenbergh in de hoofdrollen, won al prijzen op verschillende internationale filmfestivals.

"Ben X", het filmdebuut van Nic Balthazar, was genomineerd voor de publieksprijs, de People's Choice Award, maar hij moest het afleggen tegen "Harry Potter and the Order of the Phoenix" van David Yates.

Speciale prijzen waren er weggelegd voor de Britse actrice Judi Dench, die een Lifetime Achievement kreeg, en de grondleggers van de Dogmafilms, Sören Kragh-Jacobsen, Kristian Levring, Lars von Trier en Thomas Vinterberg. Zij kregen een prijs voor "hun unieke bijdrage aan de filmwereld en hun toewijding aan de Europese film".

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud