Goudschat uit tijd van Angelsaksen gevonden

Foto EPA ©EPA

Een schattenjager heeft in Engeland een grote goudschat gevonden uit de tijd van de Angelsaksen. Volgens archeologen is de vondst zo groot en waardevol als geen enkele andere uit die periode.

(belga/tijd) - De verzameling van 1.500 stukken - in totaal ongeveer 5 kilo goud en 2,5 kilo zilver - dateert vermoedelijk uit de zevende eeuw en lag begraven op een veld in het Midden-Engelse graafschap Staffordshire. Volgens archeologen zal de vondst een revolutie teweegbrengen in de kennis over de Angelsaksen.

De 55-jarige Terry Herbert had de schat in juli met zijn metaaldetector ontdekt. Dit is de 'natte droom' van elke schattenjager, zei hij donderdag.

Een experte van het British Museum verklaarde dat de ontdekking 'het beeld over de Angelsaksen in Engeland radicaal zal veranderen'. De vondst overtreft zelfs Sutton Hoo, een belangrijke opgravingssite in het oosten van Engeland. Onder de nu gevonden voorwerpen bevinden zich ook wapens en helmen.

De vinder - die al 18 jaar met zijn detector op het pad is - vertelde dat hij van de schat had gedroomd. 'Ik ging slapen en droomde van goudstukken', zei Herbert. 'Stel je voor, je zit thuis in je zetel en iemand zit de hele tijd geld in je brievenbus te steken - zo was dat gevoel.' Hij deed de vondst op het veld van een bevriende boer. De exacte vindplaats werd niet bekendgemaakt.

De verzameling bevindt zich momenteel in het Birmingham Museum en de Art Gallery en zal later tentoongesteld worden. Een onafhankelijke raad van experten moet de vondst nog officieel als 'schat' classificeren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud