Griekse archeologen ontdekken graf van de held Theseus

Griekse archeologen hebben een graf ontdekt waarin Theseus -een van de beroemdste helden van de Griekse mythologie- zou zijn ter aarde besteld. 'Wij geloven dat we op het spoor van Theseus zijn, dat hij geen 'verzinsel' is, maar daadwerkelijk heeft geleefd', zei archeologe Eleni Konsolaki in de Atheense krant Ta Nea maandag.

(belga) Na zijn dood zou Theseus zijn bijgezet in een enorm onderaards complex in de omgeving van Troizin in het oosten van het schiereiland Peloponnesos. In het graf werden beenderen aangetroffen. Een dna-test moet nu uitmaken, of de menselijke resten uit de -zoals de archeologen vermoeden- 15e tot 16e eeuw voor Christus dateren. Dat is de tijdsperiode waarin Theseus zou geleefd hebben.

De krant publiceerde een foto van de vondst nabij het dorp Galatas. Pausanias -een geograaf en reiziger uit de Oudheid- heeft ooit vermeld dat hij de geboorte- en rustplaats van de held in deze regio bezocht. Daarom zochten de archeologen daar gericht naar het graf.

Theseus werd volgens de overlevering door zijn grootvader Pittheus in Troizin opgevoed en trok vervolgens naar Athene. Op weg daarheen sloeg hij verschillende rovers dood. Beroemd werd hij toen hij erin slaagde de Minotaurus, half-mens en half-stier, in het labyrint van Knossos op Kreta te verslaan. Daarmee bevrijdde hij volgens de mythologie Athene van de jaarlijkse schatting van zeven jongemannen en zeven jonge vrouwen, die moesten geofferd worden aan de Minotaurus en de Kretenzische koning Minos.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud