Hawking: de mens moet zich in de ruimte verspreiden voor overleving

De eminente Britse wetenschapper Stephen Hawking heeft donderdag ervoor gewaarschuwd dat de mens planeet Aarde zal moeten verlaten om op lange termijn het voortbestaan van zijn soort te verzekeren.

(belga) De 64-jarige kosmoloog en auteur van het boek "A Brief History of Time" zei tegenover de BBC, voor hij de hoogste Britse wetenschappelijke prijs in ontvangst nam, dat een nucleaire ramp of een botsing met een asteroïde het leven op Aarde kan uitroeien. "Een keer we in de ruimte zijn uitgezwermd en er kolonies zullen hebben gevestigd, zijn we veilig", zei Hawking.

Er zijn in ons zonnestelsel geen planeten zoals de onze, dus "moeten wij naar een andere ster gaan", aldus de vorser.

De huidige rakettechnologie is (nog) niet adequaat om kolonisten te vervoeren, want ze zouden voor een reis van 50.000 jaar staan. Wel kan annihilatie van materie en antimaterie van pas komen, zei Hawking. Indien men aan net niet de lichtsnelheid door de ruimte kan reizen, duurt het zowat zes jaar om een andere ster te bereiken. Maar om die snelheid te halen, is enorm veel energie nodig.

Hawking onthulde ervan te dromen de ruimte in te gaan en deed daarbij publiekelijk een oproep tot de Britse miljardair Richard Branson die zich nu ook op ruimtetoerisme heeft gegooid.

De wetenschapper is tengevolge van een ongeneeslijke ziekte aan een rolstoel gekluisterd. Toen ze bij hem werd vastgesteld toen hij 22 jaar oud was, werden hem niet veel levensjaren meer toegedacht. Hij vertelde daaruit "te hebben geleerd niet te ver vooruit te zien, maar te concentreren op het heden". "Ik ben niet bang van de dood, maar ik ben ook niet gehaast om te sterven", zei Stephen Hawking tegen de BBC

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud