Advertentie

Helft kinderen kan niet hoofdrekenen

Zowat een op de twee Vlaamse kinderen slaagt er niet in om oefeningen hoofdrekenen op te lossen. Dat blijkt uit rekentoetsen die gebruikt worden in ruim de helft van de Vlaamse basisscholen. Ook bij opgaven met de rekenmachine scoren ze ondermaats, aldus De Morgen woensdag.

(belga) De toetsen maken deel uit van het leerlingvolgsysteem van de Vrije Centra voor Leerlingenbegeleiding (VLCB), maar zijn vrij in de handel verkrijgbaar en worden in meerdere netten gebruikt. Geert Deloof van de Vrije CLB Kortrijk stelde vast dat de kinderen op geen enkel onderdeel van rekenen beter scoorden dat tien jaar geleden.

Ook met spellingtests loopt het fout. Toen heel wat kinderen plots slecht scoorden op die proeven, die nochtans aangepast waren aan de nieuwe leerplannen, moesten de tests bijgewerkt worden, niet de lessen op school.

Uit een steekproef van Deloof blijkt dat leerlingen gewone woorden nog even goed kunnen spellen als een jaar of tien geleden. Maar het schrijven van werkwoordsvormen ging wel achteruit. "De leerlingen krijgen die regels nog altijd aangeleerd, maar ze worden blijkbaar niet genoeg ingeoefend", aldus nog Geert Deloof.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud