Het bewijs is geleverd: Einsteins relativiteitstheorie klopt

Ruim 90 jaar nadat Albert Einstein wetenschappelijke geschiedenis schreef met zijn roemruchte relativiteitstheorie, denken collega's via experimenten te hebben bewezen dat hij het bij het rechte eind had, zo meldt de de Britse krant The Sunday Times.

(belga) De speciale theorie inzake de relativiteit, ooit door een prominent geleerde beschreven als een theorie die slechts door drie mensen op aarde echt wordt begrepen, verklaart hoe tijd en ruimte aan elkaar gekoppeld zijn en toont aan dat niets of niemand sneller kan reizen dan de snelheid van het licht.

Dat uitgangspunt werd al bewezen via experimenten met deeltjesversnellers, maar er bleef een probleem: dat van de zwaartekracht. Die gedraagt zich als een kracht die zich onmiddellijk over zeer grote afstanden verplaatste, wat in strijd lijkt te zijn met de idee dat niets sneller kan bewegen dan het licht.

Einstein ontwikkelde daarop zijn "algemene theorie", die de zwaartekracht niet beschouwt als een "kracht" maar als een "veld" dat de ruimte om zich heen vervormt. Dat overtuigde echter niet iedereen en was tot dusver onbewezen. Om die onzekerheid weg te nemen werd het GP-B-project ontwikkeld, een ruimtemissie die 600 miljoen euro kostte en moest nagaan of de theorie van Einstein klopte, dan wel moest worden aangepast.

Het project werd al in 1959 op het getouw gezet, maar het zou meer dan 40 jaar duren voordat het echt werd uitgevoerd. Pas in 2004 lanceerde de ruimteorganisatie NASA het met vier uiterst precieze gyroscopen uitgeruste tuig, en daardoor konden vorsers nu bekend maken dat Einstein het inderdaad bij het rechte eind had. Ze waarschuwden wel dat het nog acht maanden zal duren voordat de verzamelde gegevens allemaal zijn verwerkt, maar ze twijfelen niet langer aan de correctheid van een van 's werelds beroemdste theorieën.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud