Advertentie

Hollywood-veteraan Hume Cronyn overleden

(belga) - De Amerikaanse film- en theateracteur Hume Cronyn, echtgenoot van de in 1994 overleden actrice Jessica Tandy, is zondag op 91-jarige leeftijd in zijn woning in Fairfield, Connecticut, overleden aan de gevolgen van prostaatkanker. Cronyn kreeg een Oscar-nominatie in 1944 en mocht de Tony-toneelprijs in ontvangst nemen in 1964.

Verspreid over een halve eeuw trad Cronyn op in een dertigtal films. Hoewel hij tweedeplansrollen vertolkte in een aanzienlijk aantal klassieke films, zal hij bij het jonge(re) filmpubliek vooral bekend zijn door zijn rollen in de twee "Cocoon"-films.

Cronyn verwierf één nominatie voor de Oscars: dat was voor zijn incarnatie van een Duitser die zich de gevaren van het nazisme bewust wordt in "The Seventh Cross" (1944). In die periode, begin jaren veertig, was de gevierde Broadway-acteur Cronyn naar Hollywood gelokt door niemand minder dan Sir Alfred Hitchcock. Voor de "master of suspense" speelde hij in de thrillers "Shadow of a Doubt" (1943) en "Lifeboat" (1944). Eveneens met Hitchcock werkte hij aan het tot filmscript verwerken van twee toneelstukken, "Rope" en "Under Capricorn".

In de eerste Hollywoodversie van James M. Cains drama "The Postman always rings twice" (Tay Garnett, 1946) speelde hij een advocaat.

Het latere acteerwerk van Cronyn omvat bijrollen in de spektakelfilm "Cleopatra" (1963), de politieke thriller "The Parallax View" (1974) en de John Irving-verfilming "The World according to Garp" (1982).

Cronyn was 52 jaar gehuwd met Jessica Tandy. Nadat zij jarenlang samen op de toneelbühne hadden gestaan, traden zij in de jaren tachtig ook samen op in vijf films, waaronder de oudjes-worden-jong-komedies "Cocoon" en "Cocoon: The Return". Als toneelacteur won de in Canada geboren Cronyn in 1964 een Tony voor een bijrol in Shakespeare's "Hamlet".

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud