Hongaarse voetballegende Ferenc Puskas overleden

De legendarische Hongaarse voetballer Ferenc Puskas is vrijdagochtend in een ziekenhuis in Boedapest op 79-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Hongaarse persagentschap MTI op voorspraak van de familie.

(belga) Puskas was al sinds 2000 gehospitaliseerd vanwege Alzheimer en verbleef sinds half september op intensieve zorgen. De laatste dagen verslechterde zijn toestand door hoge koorts en een longontsteking.

Puskas was een van de populairste sportfiguren uit de geschiedenis van Hongarije, getuige zijn uitverkiezing tot sportman van de 20e eeuw door het Hongaars Olympisch Comité. Met het legendarische 'gouden elftal' van de Magyaren bleef de 'Galopping Major' - hij was majoor bij het leger en speelde voor de legerploeg Honved - in de jaren vijftig 32 wedstrijden op rij ongeslagen. In de gedenkwaardige WK-finale in Zwitserland in '54 tegen West-Duitsland (3-2) liep het voor het eerst in vijf jaar echter mis. In 1952 veroverden de 'Magische Magyaren' olympisch goud en op 25 november 1953 gingen ze als eerste buitenlandse team winnen op het heilige gras van Wembley: 3-6 tegen Engeland.

Napoleon

De kapitein van die legendarische selectie zou op 2 april 80 geworden zijn. De 'Napoleon van het Voetbal' - als legerofficier met een kleine, gedrongen gestalte en met overwicht kampend - kende geen kopspel en had slechts één been, zijn verwoestende linker. De technisch perfecte aanvaller maakte maar liefst 83 goals in 84 interlands. Na de revolutie in '56 verliet hij zijn land. In Italië vonden ze hem te oud en te dik, maar Real Madrid viste hem op. Tussen 1958 en 1967 verdedigde Puskas de kleuren van Real Madrid. Met 'de Koninklijke' won hij in die periode onder andere drie keer de Beker der Landskampioenen, zes landstitels en werd hij vier keer topschutter van de Spaanse competitie. In de EC I-finale in '60 klopte Real Eintracht Frankfurt (7-3) met vier goals van de Hongaar, een record. Genaturaliseerd tot Spanjaard nam hij in 1962 ook deel aan het WK in '62, maar dat werd geen succes.

In 1966 bond Puskas, toen 39, bij Real Madrid zijn schoenen aan de haak. Hij probeerde het nadien ook als coach, maar minder succesvol. In 1971 speelde hij met Panathinaikos wel de EC I-finale, maar verloor die met 2-0 van Ajax op Wembley.

Ter gelegenheid van Puskas' 75e verjaardag herdoopte de Hongaarse regering het grootste voetbalstadion van het land tot 'Puskas Ferenc Stadion'. Het was slechts een van de vele huldigingen die de populaire Hongaar in zijn laatste levensjaren te beurt viel.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud