Advertentie

Hugo Claus krijgt Vlaamse cultuurprijs voor carrière

(tijd) - Auteur Hugo Claus heeft in Flagey in Brussel de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste gekregen. De prijs is de bekroning van een loopbaan, oeuvre of uitzonderlijke verdienste voor de Vlaamse kunstwereld. De auteur volgt Gerard Mortier en Frie Leysen op. Ook in de andere categorieën van de jaarlijkse Cultuurprijzen week de Vlaamse minister van Cultuur, Bert Anciaux (Spirit), niet af van de voorkeuren van zijn jury's.

'Van bij het begin van zijn carrière bevruchtte Hugo Claus het Vlaamse culturele klimaat met zijn internationale instelling. Hij was vertrouwd met het kunstenaarsmilieu in het naoorlogse Parijs, maakte deel uit van de internationale Cobra-groep en volgde de internationale theaterscène op de voet. Voor buitenlanders is hij de laatste jaren zowat het enige herkenbare referentiepunt. Tot op vandaag is hij ook de meest gevraagde Vlaamse auteur op de internationale literaire podia. Zijn betekenis voor de hedendaagse Vlaamse literatuur is nauwelijks te overzien. Hij zal blijven fungeren als ijkpunt en referentiepunt voor vele generaties Vlaamse auteurs die na hem komen. En vele generaties lezers zullen blijvend geroerd worden door zijn literaire kracht.'

Met die forse lofbetuiging verantwoordde de jury van de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste de kandidatuur van Hugo Claus (76). Voor de zieke Claus komt de prijs geen moment te laat. De prijs is een terechte bekroning voor de carrière van 'de eeuwige Nobelprijs-genomineerde'.

De keuze van de jury vergroot de artistieke waarde van de prijs. De vorige twee laureaten, Frie Leysen en Gerard Mortier, waren immers geen kunstenaars, maar ze bekleedden sleutelposten in toonaangevende kunsteninstellingen.

De Prijs voor Podiumkunsten ging naar de 79-jarige Tone Brulin. De jury noemt Brulin, momenteel te zien in de dansvoorstelling 'Puur' van Ultima Vez, 'een voorbeeld van een rusteloze maker die al zwervend door de internationale theaterwereld op zoek ging en gaat naar de invulling van zijn theaterdroom'. Met de toekenning van de prijs aan Brulin, en niet aan de jonge acteur-performer Benjamin Verdonck of aan Grace Ellen Barkey van Needcompany, wil de jury 'het collectieve geheugen van het theater in Vlaanderen wakkerschudden'. In de categorie Muziek legden Tom Barman en Jef Neve de duimen voor Capilla Flamenca. Het Leuvense polyfonie-ensemble brengt volgens de jury al meer dan twintig jaar zo juist en historisch zo getrouw mogelijk muziek uit de 15de en 16de eeuw, en dat 'wars van alle modetrends en -grillen'.

Cis Bierinckx is de laureaat in de categorie Film. Als festivalcurator in zowel de film- als de theatersector vervaagt Bierinckx volgens de jury als geen ander de grenzen tussen verschillende kunstdisciplines. Bierinckx was vorig jaar curator van Contour in Mechelen, het Theaterfestival in Brussel en de Poëziezomer van Watou. 'Daarbij heeft hij niet alleen oog voor 'kunst met de grote K', maar ook voor kunst die op een breder publiek mikt', oordeelt de jury. In de categorie Beeldende Kunst won fotograaf Dirk Braeckman het pleit van Michaël Borremans en Berlinde de Bruyckere. De keuze voor Braeckman is geen verrassing omdat hij niet voor de eerste keer was genomineerd. Opvallende verliezers waren bOb Van Reeth (architectuur) en Erwin Mortier (proza). Mortier had op voorhand aangekondigd dat hij niet naar de uitreiking zou komen uit protest tegen het cultuurbeleid van minister Anciaux.

De laureaten krijgen elk 12.500 euro. De uitreiking in Flagey was voor het eerst live te volgen op de radiozender Klara. In een decor van het audiovisuele bedrijf Visual Kitchen kregen de 800 toeschouwers projecties van alle laureaten voorgeschoteld. Voor de muzikale omkadering zorgden het Vlaams Radio Orkest en solisten van het Vlaams Radio Koor in een creatie van rockmuzikant Mauro Pawlowski.

Thomas PEETERS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud