InBev-Baillet Latour financiert atletenpremies

Belgische atleten die op de Olympische Spelen van 2008 in Peking een olympisch diploma halen (plaats bij de top-8), zullen op een premie kunnen rekenen van het Fonds Inbev-Baillet Latour. Dat fonds heeft besloten het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), dat zijn honderdste verjaardag viert, te steunen. Het maakt daarvoor 200.000 euro vrij.

(belga) 'Dit fonds heeft als doel Belgische wetenschappelijk, culturele of academische prestaties met een hoge waarde financieel te belonen', zei baron de Schoutheete de Tervarent, voorzitter van het fonds, vrijdag in Brussel, waar de overeenkomst getekend werd met BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers. 'In dit kader, en als een soort morele plicht aan de familie die het fonds stichtte, hebben we besloten de Belgische atleten die een olympisch diploma behalen, te steunen.'

Het Fonds InBev-Baillet La Tour werd in 1974 opgericht door graaf Alfred de Baillet Latour (1901-1980), die van 1947 tot 1980 bestuurder was bij de Artois Brouwerijen. Zijn oom, graaf Henri de Baillet La Tour (1876-1942), was van 1925 tot 1942 voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Zijn contacten met koning Leopold II en baron Pierre de Coubertin leidden in 1905 tot de organisatie van het Olympisch Congres in Brussel, waaruit een jaar later het BOIC zou ontstaan. Henri de Baillet La Tour was Belgisch delegatieleider bij de Olympische Spelen van 1908 in Londen en die van 1912 in Stockholm. Als stichter van het Belgisch Olympisch Comité organiseerde hij in 1920 de Olympische Spelen in Antwerpen. In 1925 werd hij verkozen tot voorzitter van het IOC, als opvolger van Pierre de Coubertin, de stichter van de moderne Olympische Spelen. Hij bleef voorzitter tot aan zijn dood en had onder meer de moeilijke taak de Spelen van 1936 in Berlijn, onder het Hitler-regime, te organiseren.

Huidig IOC-voorzitter Jacques Rogge was vrijdag aanwezig bij het ondertekenen van het akkoord.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud