Advertentie

'InBev en Anheuser-Busch sterk complementair'

Een eventuele fusie tussen de biergiganten InBev en Anheuser-Busch is niet onmogelijk. 'Beide groepen zijn perfect complementair. Alleen in China en het Verenigd Koninkrijk zou er wat overlapping van activiteiten zijn', zegt analist Gerard Rijk van ING WB in een reactie op het fusiegerucht in de Braziliaanse pers.

(tijd) Hij wijst er op dat de nieuwe president/CEO van Anheuser-Busch, August A. Busch IV, een stuk internationaler denkt dan zijn vader. Anheuser-Busch focuste tot dusver op de Verenigde Staten en op groeimarkten, eerder dan op Europa. Daar lijkt recent wat verandering in te komen.

Een ander element dat in het voordeel van een fusie spreekt, is dat beide groepen een vrij hoge rendabiliteit hebben. Met name InBev is, dankzij herstructureringen en het toepassen van 'zero based budgetting', op het niveau van Anheuser-Busch gekomen.

Sebastiaan Schreijen van Fortis Bank merkt op dat een fusie tussen InBev en Anheuser-Busch van alle mogelijke combinaties tussen de grote bierconcerns deze zou zijn met het minste overlapping. 'Maar het is niet alleen een kwestie van strategie, ook de families moeten het met elkaar eens worden. En de Braziliaanse families hebben, met hun forse ingrepen, geen al te goede reputatie opgebouwd. Hierdoor zullen ze in de Verenigde Staten met argwaan worden bekeken', klinkt het.

Qua regionale spreiding en qua merkenportfolio zouden InBev en Anheuser-Busch elkaar vrij goed aanvullen, meent Schreijen. In China zou zich de grootste overlapping voordoen, maar zelfs daar zou het nog meevallen aangezien InBev vooral in het zuidoosten aanwezig is en Anheuser-Busch (via Tsingtao en Harbin) vooral in het noordoosten.

Schreijen noemt zich niettemin verrast, mochten de fusiegesprekken bevestigd worden. Hij vindt het nog wat te vroeg voor het eindspel in de consolidatie van de biersector. 'Eerst moeten zich nog andere dingen uitkristalliseren', zegt hij, waarmee hij onder meer doelt op het efficienter maken van landen waar de grote bierconcerns recentelijk vrij sterk hebben geacquireerd, zoals Rusland of China.

Dat neemt niet weg dat, van alle mogelijke combinaties tussen de grote vier, een fusie tussen InBev en Anheuser-Busch het meest logisch zijn. Een samengaan tussen AB en Heineken zou gevoelig liggen vanwege de recente deal tussen AB en InBev over de import van InBevs Europese merken in de VS. Een ander probleem zou de import van Mexicaans bier in de VS zijn. Heineken verkoopt in de VS immers de bieren van Femsa, terwijl AB een 50 procent-belang heeft in de Mexicaanse brouwer Modelo. Een samengaan tussen SABMiller en Heineken zou vooral in Italie op problemen stoten.

Schreijen haalt tot slot nog een ander element aan dat mogelijk op fusie-onderhandelingen wijst. InBev maakt op 1 maart de resultaten bekend en organiseert die dag opnieuw een analistenconferentie. Met de komst van de nieuwe topman Carlos Brito waren pers- en analistenconferenties bij resultaten vorig jaar afgeschaft. 'Misschien om praktische redenen, misschien om besparingsredenen', redeneert Schreijen. Dat InBev nu weer een analistenconferentie houdt, kan ingegeven zijn door het voeren van een beter investor relations-beleid. Maar het kan ook zijn dat de groep iets speciaals te melden heeft.

Koen Lambrecht - koen.lambrecht@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud