Internet en kwakkelende economie raken prostitutie

Het aantal legale seksbedrijven in Nederland is in de afgelopen jaren met ongeveer eenzesde afgenomen. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van het WODC, het wetenschappelijk onderzoeksbureau van het Nederlandse ministerie van Justitie.

(belga) De onderzoekers schrijven de afname in prostitutiebedrijven onder meer toe aan de opkomst van internet.

Webcamseks wordt genoemd als een nieuwe concurrent voor de prostituees. De verrichting van seksuele handelingen voor een webcam wordt niet betiteld als prostitutie, maar wel als sekswerk.

Naast internet hebben ook de seksualisering van het uitgaansleven en de economische malaise in de voorbije jaren een rem gezet op de prostitutie. De klanten zeggen dat zij "door de economische situatie minder frequent gebruik zijn gaan maken van de diensten van prostituees".

De erotisering van het uitgaansleven leidt ertoe dat mensen eenvoudiger gratis seks kunnen hebben. Dat draagt eveneens bij aan de afname van werk voor prostituees. Bovendien gaan mensen minder graag naar seksinrichtingen, zoals clubs en bordelen, vanwege het cameratoezicht in de omgeving.

De onderzoekers van het WODC hebben de situatie in het afgelopen jaar vergeleken met 2000, het jaar waarin het bordeelverbod werd opgeheven. De belangenvereniging van prostituees De Rode Draad publiceerde afgelopen najaar een onderzoek waaruit een soortgelijk beeld naar voren komt. De Rode Draad constateerde dat het aantal seksbedrijven sinds de opheffing van het bordeelverbod is teruggelopen van achthonderd naar minder dan vijfhonderd.

Het WODC concludeert dat de daling mede een gevolg is van strengere regelgeving. De regels en bijbehorende controles leiden tot sluiting van sekshuizen en 'ramen', waardoor de prostitutie zich concentreert op een beperkt aantal plaatsen. Na sluiting van de 'ramen' in het Arnhemse Spijkerkwartier begin vorig jaar zagen prostituees in Nijmegen en Eindhoven de concurrentie toenemen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud